Nyheter

­Direktør Gunnar Bakke i Baker- og Konditorbransjens Landsforening er ikke fornøyd med regjeringens nye strømstøttetiltak. Foto: Erik Flaaris Johansen | NTB og BKLF

Bakerne misfornøyd med strømstøtten

Regjeringens nye strømtiltak møtes med tydelig skuffelse i bakerbransjen.

Publisert Sist oppdatert

– Fra i fjor høst har bakerne blitt trukket frem av statsministeren selv og regjeringen som en bransje som var særlig utsatt for høye strømpriser. Tiltakene som kom i fjor, og de som kom i går, er langt fra tilstrekkelig og vil ikke bidra til å redde den norske bakernæringen, sier direktør Gunnar Bakke i Baker- og konditorbransjens landsforening (BKLF) i en pressemelding.

Alvorlige tider

Bakke får støtte av administrerende direktør i Din Baker, Georg Husebæk:

– Bakerbransjen er ekstremt strømintensiv, og det er virkelig alvorlige tider for den norske bakerbransjen. Vi hadde håpet og trodd at regjeringen skulle komme med sterkere tiltak for å trygge arbeidsplasser i en bransje som er avgjørende viktig for norsk matforsyningssikkerhet, sier Husebæk.

Både Bakke og Husebæk viser til at avgjørende kompetanse kan forvitre dersom arbeidsplasser og bedrifter forsvinner på grunn av høye strømutgifter.

– Norske håndverksbakerier er bygd gjennom generasjoner. Bransjen sørger for foredling av korn fra den norske bonden, til den norske forbrukeren. Dersom denne bransjen forsvinner, vil verdiskaping i distriktene gå ned, samtidig som norsk matforsyningssikkerhet svekkes, sier Bakke.

Ber Stortinget om hjelp

– Stortinget må komme på banen, og sørge for kraftige forbedringer av tiltakene Regjeringen har lagt frem. Dette handler om fremtiden for norske bakere. I urolige globale tider er det avgjørende å tenke selvforsyning, foredling av korn fra norske bønder, og ikke minst arbeidsplasser i hele landet, sier Husebæk.

Kortere fastpriskontrakter

Regjeringen øker strømstøtten til 90 prosent og forlengelsen ut 2024 vil også gjelde for strømstøtteordningene for landbruk, kultur og frivilligheten.

– Nå ønsker vi også å åpne for kontrakter med variabelt forbruk slik at det ikke må avtales på forhånd hvor mye strøm kundene skal kjøpe til fastpris og når. Vi foreslår også at industribedrifter som tidligere kun har kunnet inngå industrikraftavtaler på sju år eller lenger, skal ha mulighet til å inngå fastprisavtaler med varighet ned til tre år. Dette vil gjøre ordningen mer fleksibel, sier finansminister Vedum, ifølge NTB.

Ifølge Nationen har 257 bedrifter som har tegnet fastprisavtale på strøm, nesten det dobbelt av de 130 som var tegnet tidlig i januar.

Powered by Labrador CMS