Daglig leder Erik Lien i Rørosbaker’n med Årets bakst i Det Norske Måltid.

Rørosbaker’n.

 

Trøndelag med 5 av 13 vinnere i Det Norske Måltid

Publisert: 4. februar 2022 kl 08.48
Oppdatert: 4. februar 2022 kl 08.48

Det Norske Måltid er den mest prestisjefylte kåringen av mat- og drikkeprodukter i Norge, og finalen for 2021 torsdag kveld var den 14. på rad. Mer enn 200 produkter kjempet om de 13 prisene. 

Storeslem til Trøndelag

− Årets kategorivinnere er alle utsøkte produkter som representerer Matnasjonen Norge på en imponerende måte. Trøndelag utmerket seg spesielt i kveldens finale, med tildelingen av hele fem kategoripriser. I tillegg er hedersprisvinner Roar Hildonen og den nye Bondelagskokken Mette B. Julius Evensen, begge restauratører i Trondheim, hvor de er viktige bidragsytere til å sette norske råvarer i fokus. Det er kjekt å gratulere trønderne med en fin start på 2022, spesielt siden Trondheim og Trøndelag er utpekt som Europeisk mat- og gastronomiregion dette året, sier Kristin Austigard, leder for Det Norske Måltid.

LES MER | Trøndelag er Europas Matregion i år

Dette er vinnerne

De 13 kategoriene viser frem det ypperste av norske råvarer og drikkeprodukter. Her er de vinnerne:

 • Årets drikk: Eplemost Discovery – Fiskum fruktpresseri, Viken

 • Årets ost: Ung Grotteost – Hitra gardsmat, Trøndelag

 • Årets grønne: Hvasser asparges – Brødrene Freberg, Vestfold og Telemark 

 • Årets sjømat: Fersk Skatefilet – Domstein sjømat avd. Stavanger, Rogaland

 • Årets kjøtt: Tørrmodnet Filetkam av økologisk frilandsgris – Nyyyt, Rogaland

 • Årets søtsak: Små Marengsbunner fra Røros – Galåvolden gård, Trøndelag 

 • Årets meieriprodukt: RørosIs Fløteis med multer – Galåvolden gård, Trøndelag 

 • Årets bakst: Røros Knekks spelt og havsalt – Rørosbakern, Trøndelag

 • Årets øl: Banana Milkshake IPA – Mack Mikrobryggeri, Troms og Finnmark 

 • Årets sjømat foredlet: Gravet Laks – Garnviks røkeri, Trøndelag 

 • Årets kjøtt foredlet: Kaldrøkt pinnekjøtt av Fjellam frå Ryfylke – A.Idsøe, Rogaland

 • Årets grønne foredlet: Plommesyltetøy – Nyhuus gard, Vestfold og Telemark 

 • Årets sider: Svans – Alde, Vestland

Saken fortsetter under annonsen

Stolte trøndere

Daglig leder Ingulf Galåen hos Galåvolden Gård gleder seg over to priser, Årets meieriprodukt og Årets søtsak:

– Å være finalist synes vi er en bragd i seg selv, men å vinne i begge kategoriene gjør oss utrolig stolt og glad», sier en strålende fornøyd Ingulf Galåen.

Rørosbaker’n vant kategorien Årets Bakst med Knekks med Spelt og Havsalt.

– Det å gå helt til topps var utrolig gøy og er en stor tillitserklæring til at vi har utviklet et produkt som folk setter så stor pris på», sier daglig leder Erik Lien.

Både Rørosbaker’n og Galåvolden gård er med i Rørosmat SA, et andelslag bestående av 27 lokale mat- og drikkeprodusenter. Selskapet Rørosmat SA og merket «Røros – mat fra Røros-traktene» skal være Norges tydeligste merkevare innen lokalmat, og bidra til verdiskaping for sine matprodusenter.

Heder til Hildonen

Saken fortsetter under annonsen

Roar Hildonen er en ambassadør for norske råvarer og produsenter. Med entusiasme, kreativitet, gjestfrihet og stor lidenskap for faget og råvarene, deler han raust av sin kunnskap til dem rundt seg.

Roar Hildonen er tildelt hederspris for sin lidenskap for norsk mat og drikke. Foto: Det Norske Måltid | Fabel media

 

Det var landbruks- og matminister Sandra Borch, sammen med fire tidligere hedersprisvinnere i Det Norske Måltid, som delte ut hedersprisen til en overrasket Roar Hildonen.

Som dommer i Det Norske Måltid i en årrekke synes Hildonen det er meningsfullt å kunne bidra til å løfte frem dem som ser det som sitt livsverk, å produsere råvarer av ypperste klasse.

− Den reisen som norske matprodusenter har hatt de siste 10 årene er eventyrlig. Det Norske Måltid er en av de viktigste pådriverne og inspirasjonskilden for dem som ønsker å starte og satse med norsk mat, sier en engasjert Roar Hildonen etter prisutdelingen.

Ny Bondelagskokk

Norges Bondelag har hvert andre år siden 2003 utnevnt en kokk som får tittelen Bondelagskokken. Denne kåringen skal knytte bonden, kokken og forbrukerne tettere sammen. Kokken mottar et stipend på 100.000 kroner for å fremme matglede, mangfold og mathistorie, forankret i bruk av norske råvarer.

Saken fortsetter under annonsen

Mette B. Julius Evensen er den nye Bondelagskokken i Norges Bondelag.

 

– Mette B. Julius Evensen ble i kveld tildelt tittel Bondelagskokken, med bakgrunn i sin sterke lidenskap for gode råvarer, og hennes nære og gode samarbeid med bønder og matprodusenter. Med sitt inspirerende og sterkt smittende engasjement for lokalmat, og sin knallsterke kokkefaglige bakgrunn, mener juryen hun vil være en veldig god kandidat til å fremme norsk mat i samarbeid med Norges Bondelag de neste to årene, sier en engasjert Bjørn Gimming, leder av Norges Bondelag

 

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb