Nyheter

Tre norske sider-produsenter gikk helt til topps under Sider-VM i Bergen. Her overrekker landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) titteldiplomet til Store Naa Siderkompani. Foto: Hanen

Norske produsenter kapret tre gull i Sider-VM

Norsk sider ligger helt i verdenstoppen. Beviset kom under årets Sider-VM i Bergen da norske produsenter sikret seg tre VM-titler.

Publisert Sist oppdatert

­Både Alde AS med Alde Issider, Tall Ship Craft Cider fra Fjordfolk Mikrobryggeri med Tall Ship Craft Cider Bristol Fashion og Store Naa Siderkompani med Kårkall stakk av med seier i sine respektive kategorier.

Norsk sider-suksess

Ved hjelp av et uavhengig internasjonalt ekspertpanel ble hele 241 sidere fra 91 produsenter og 13 land bedømt etter smak, utseende og aroma. Tre av de norske produsentene sikret seg altså topplasseringer.

I tillegg har 20 andre norske sidere oppnådd poengsummer som gir dem sertifiseringen «Gullstandard».

Landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) sto for premieutdelingen og lot seg begeistre av den norske innsatsen.

Stor tro på lokalmat

– At norsk sider i dag drar inn flere seire i Sider-VM er oppsiktsvekkende. Det bidrar til et internasjonalt gjennombrudd med økt potensiale for inntjening og verdiskaping i mange regioner i Norge. Jeg har stor fremtidstro på norsk landbruk og lokalmatnæringen vår, sa hun.

– Det er også gøy å se at mange unge produsenter har tro på epleproduksjon og utvikling av sider i Norge, la hun til.

En av de norske vinner-siderne er Alde Issider fra Alde AS, produsert på Bleie gård utenfor Odda. En stolt Olav Bleie tar imot prisen. Foto: Hanen

Stolt tradisjon

En av de norske vinner-siderne er nemlig Alde Issider, produsert på Bleie gård utenfor Odda.

I hundrevis av år har Bleie-familien dyrket frukt og laget sider. Olav Bleie valgte å legge doktorgradsstudiene i kjemi på hyllen i 2017, til fordel for å gjenreise familiegårdens tradisjoner som sider-produsent. Siden har gården laget noen av de mest solgte siderne på Vinmonopolet, understreker Hanen i en pressemelding.

Hanen er en landsdekkende næringsorganisasjon for virksomheter innen bygdeturisme, gårdsmat og innlandsfiske i Norge. Den har i overkant av 525 medlemsbedrifter over hele landet, og er stadig i vekst.

Stolt som en hane

– Gjennom 25 år har vi i Hanen arbeidet for nettopp slike internasjonale gjennombrudd for norsk lokalmat. Det å se norske produkter få internasjonal anerkjennelse gjør vårt arbeid både meningsfylt og lettere, poengterte en stolt Bernt Bucher Johannessen. Han er daglig leder for Hanen og står bak nettstedet siderlandet.no.

Hanen var også blant arrangørene av konkurransen som ble avholdt under Norsk Siderfestival i Bergen.

Den tredje norske gullvinneren var Tall Ship Craft Cider fra Fjordfolk Mikrobryggeri som vant med Bristol Fashion. Foto: Hanen
Powered by Labrador CMS