Geitmyra Credo fikk prisen for å være den beste aktøren i kategorien «nordisk mat til barn og unge». Her er undervisningsleder Siri Omland (til venstre), daglig leder Trond Åm og Heidi Bjerkan. 

Tre Embla-priser til Norge

Publisert på: 21. juni 2022 kl 12.48
Oppdatert: 22. juni 2022 kl 13.25

­Mandag kveld var det duket for en storslått feiring av det nordiske kjøkken på Doga i Oslo,  under utdelingen av matprisen Embla.

Det er de seks nordiske landbruksorganisasjonene, samlet under Nordiske Bondeorganisasjoners Centralråd (NBC), som står bak prisen. Den støttes også av Nordisk Ministerråd, og er en del av Ny Nordisk Mat III-programmet. Norges Bondelag var vertskap da prisene ble delt ut i Oslo 20. juni 2022. Dette var tredje gang Embla Food Awards ble arrangert, skriver Norges Bondelag i en pressemelding.

Stolt bondelagsleder

– Dette er helt fantastisk og viser hvor høy kvalitet det er på lokalmat i Norge, sier Bjørn Gimming, leder i Norges Bondelag som har vertskap under årets prisutdeling.

De aller ypperste i hele Norden var samlet under Embla Food Awards 2021 i Oslo for å hedre maten og folkene bak det den nordiske maten. Kandidater fra Norge, Danmark, Sverige, Finland, Island, Færøyene og Ålandsøyene. Norge ble landet med flest vinnere, sammen med Danmark.

Nordisk mat til barn og unge

Geitmyra Credo fikk prisen for å være den beste aktøren i kategorien «nordisk mat til barn og unge». Geitmyra Credo er en avlegger av en av Norges beste og mest bærekraftige restauranter, Credo i Trondheim.

Saken fortsetter under annonsen

Trond Åm fra Geitemyra Credo var glad og stolt da hun tok imot prisen:

– Dette er utrolig! Mest av alt vil vi takke alle de flotte barna som besøker oss, sa Trond Åm foran det aller ypperste fra det nordiske kjøkken, som i dag var samlet i Oslo.

– Gjennom inspirerende samarbeid og partnerskap har vinneren skapt et slags Nordic Food Hub, et læringsmiljø for barn og unge for utvikling av nordisk gastronomi i mange generasjoner fremover, sier jurymedlem fra Danmark, Mette Jasper Gammicchia.

Nordisk matdestinasjon

Kvitnes Gård fikk prisen i kategorien «nordisk matdestinasjon», for å ha samlet produsenter av råvarer og løftet Kvitnes som destinasjon gjennom matkultur, samarbeid og samhold.

Kvitnes Gård tilbyr hyperlokal mat i verdensklasse og overnatting i eventyrlige omgivelser i Vesterålen.

Rasmus Os måtte ta imot prisen for Halvar Ellingsen, men strålte da de ble utpekt som vinnere.

Saken fortsetter under annonsen

– Dette er en kjempemotivasjon for oss videre, sa han fra scenen og takket alle på Kvitnes som jobbet for samme visjon.

– Besøkende som søker originalitet i nord vil få en eksklusiv opplevelse. Kvitnes Gård tilbereder og serverer lokal mat basert på sirkulær økonomi, og helhetlig arealforvaltning og jordbruk. De gjør folk i nord stolte av det de kan produsere og er en inspirasjon for andre destinasjoner i nordlige steder, sier jurymedlem fra Finland, Mia Wikström.

Nordisk mathåndverker

Langt inne i verdens lengste fjord, i Nærøyfjorden verdensarvområde, ligger Undredal. Ysting står sentralt i Aurland, og bygda Undredal er en av de få i Norden som har en ubrutt tradisjon med seterdrift og ysting av geitemelk.  Ved Undredal Stølsysteri har de videreutviklet kunnskapen som har blitt nedarvet gjennom generasjoner.

Undredal Stølsysteri ble kåret til «nordisk mathåndverker» under utdelingen av Embla-prisene. Anna Karine Marstein tok imot prisen mandag kveld. Foto: Espen Solli

Undredal Stølsysteri ble kåret til «nordisk mathåndverker» under utdelingen av Embla-prisene. Anna Karine Marstein tok imot prisen mandag kveld. Foto: Espen Solli

Undredal Stølsysteri ble kåret til den beste i kategorien «nordisk mathåndverker», for å ha utviklet et unikt produkt med høy gastronomisk kvalitet og er forankret i nordiske råvarer og håndverkstradisjoner.

– Dette var overraskende! Tusen takk, jeg er veldig stolt, sa Anna Karine Marstein da hun mottok prisen.

Saken fortsetter under annonsen

– Disse menneskene ble starten på en ny bølge av nordisk osteproduksjon, som har skapt store verdier, nye karrieremuligheter for mange og et helt annet spillefelt i ostebransjen. Fra egen innsats kan de leve ut drømmen sin, som en av Nordens viktigste ostehåndverkere, sier jurymedlem fra Åland, Mari Rosenqvist.

Her er vinnerne

  • Nordisk matdestinasjon: Kvitnes gård, Norge
  • Nordisk mat til barn og unge: Geitmyra Credo, Norge
  • Nordisk mathåndverker: Undredal stølsysteri, Norge
  • Nordisk mat råvareprodusent: Fredriksdals Kirsebærvin, Danmark
  • Nordisk mat til mange: The Junk Food Project, Danmark
  • Matformidler for nordisk mat: Det Grønne Museum, Danmark
  • Nordisk matgründer: Brännlands Cider, Sverige
Om matprisen Embla
 
  • Det nordiske kjøkken er kjent for rene smaker og kompromissløs formidling, som har gjort «nordisk mat» til en betegnelse langt utenfor det geografiske Norden.
  • Prisen ble etablert for å styrke den felles nordiske matidentiteten og -kulturen, og øke interessen for nordisk mat utenfor Norden. Prisen deles ut annethvert år.