Jordbærplukking

Arbeidstilsynet kan snart få lov til å gi langt større bøter enn i dag. Illustrasjonsfoto: pierredesvarre / iStock Photos

Skal kunne gi større bøter ved arbeidslivskrim

Publisert: 23. november 2022 kl 09.42
Oppdatert: 23. november 2022 kl 09.42

De tre partiene står bak et forslag om å «betydelig heve den øvre grensen for ileggelse av overtredelsesgebyr». I dag er grensen på 1,65 millioner kroner, ifølge NRK , men forslaget sier ikke noe om hvor høye satsene skal være.

Partiene vil også at Arbeidstilsynet rutinemessig anmelder «arbeidslivskriminalitet av grov karakter» til politiet.

Flertallet sikret

Senterpartiet og Ap støtter ikke forslaget. Regjeringspartiene vil i stedet se an Arbeidstilsynets praksis etter at arbeidsministeren i fjor ga tilsynet beskjed om å gi flere og høyere bøter.

Forslaget om høyere gebyrtak får også støtte fra Venstre, KrF, MDG, og Pasientfokus. Med SV på laget, sikres flertallet.

– SV forhandler budsjett med regjeringen, men har ingen avtale utover det. Vi stemmer for det vi er for, og mot det vi er mot, sier SV-nestleder Kirsti Bergstø til NRK.

AP: – Se helheten

Saken fortsetter under annonsen

Arbeiderpartiet sier dette om den forestående avstemningen førstkommende torsdag:

– Heller enn å detaljstyre arbeidet gjennom anmodningsvedtak, mener vi det er best at man ser på disse tingene i sammenheng med den pågående storrengjøringen i arbeidslivet. Den er regjeringen godt i gang med, sier stortingsrepresentant Runar Sjåstad.

Han understreker at partiet ikke utelukker økt gebyrgrense på sikt.

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb