Søkertallene til restaurant- og matfagene er fortsatt for dårlig målt mot bransjens behov, men nedgangen har stoppet opp. 

 

iStock

Søkertallene videregående

– Raset mot bunnen er stanset

Publisert: 16. mars 2022 kl 09.42
Oppdatert: 17. mars 2022 kl 23.55

– Det store bildet viser at raset mot bunnen er stanset. Den årvisse nedgangen i søkningen vi har sett i over et tiår til restaurant- og matfagene har stoppet opp, sier Espen Lynghaug, spesialrådgiver for kompetanse og utdanningspolitikk i NHO Mat og Drikke.

Han er imponert over at bransjer som har vært hardt rammet av pandemiens nedstengninger har klart å holde stand i søkningen:

– Det sier noe om hvilken energi skolene selv, opplæringskontorer, interesseforeninger og arbeidslivets parter har lagt i rekrutteringsarbeidet i denne vanskelige tiden.

Espen Lynghaug er spesialrådgiver for kompetanse og utdanningspolitikk i NHO Mat og Drikke. Foto: Arne Kongsnes

 

Nesten som fjoråret

Totalt 4.070 søkere har søkt seg til restaurant- og matfagene, ned fra 4.191 fra skoleåret 2021-22. Søkerne fordeler seg på 3.027 til skole og 1.043 til læreplass.

1.782 elever ønsker å starte i første klasse på restaurant- og matfag til høsten. Det er litt færre enn i inneværende skoleår, viser søkertallene til neste skoleår på videregående skole.

Saken fortsetter under annonsen

Fortsatt for dårlig

Geografisk er det store sprik:

– Vi hadde en gledelig økning mange steder i landet i fjor, noe som gav en liten økning nasjonalt. Selv om vi har hatt store prosentvise økninger i år i en del fylker, blant annet i Nordland med over 17 prosent, så ender vi omtrent på det samme søkertallet nasjonalt i år som i fjor, sier Espen Lynghaug.

Konklusjonen hans er klar:

– Søkningen til matfagene, og dermed til Norges største landbaserte industri, er for dårlig.

Skepsis til fagdeling 

Mat- og drikkenæringen har et skrikende behov for fagarbeidere, og har jobbet hardt for å bedre rekrutteringen.

Saken fortsetter under annonsen

Andre året på videregående starter spesialiseringen for elevene som startet på restaurant- og mat i år. Her er noen søkertall for kommende skoleår:

  • Matproduksjon: 67 (61 i 2021-22)

  • Baker og konditor: 223 (234) 

  • Kokk- og servitørfag: 955 (1.027)

– Mange mener at splittingen av det gamle Vg2 matfag til Vg2 Baker og konditor og Vg2 Matproduksjon var et feilgrep, og at det er matproduksjon som står igjen som taperen. Det å splitte Vg2 Matfag var også en avgjørelse Faglig råd for restaurant- og matfag tvilte seg frem til, men rådet valgte å satse på en opplæringsmodell som skulle gi best mulig opplæring for Vg2-elevene. Vi vil følge utviklingen i disse fagene nøye fremover, og håper også at den nasjonale rekrutteringskampanjen som er finansiert av Landbruks- og matdepartementet og arbeidslivets parter selv, vil gi en effekt frem mot neste søknadsfrist, sier Espen Lynghaug.

Mange trenger læreplass

På vg3 trenger mange læreplass på veien mot fag- og svennebrev. Her er noen tall for kommende skoleår (2021-22 i parentes):

  • Baker: 55 (41)

  • Ernæringskokk (nytt fag): 135

  • Ferskvarehandler (nytt fag): 35

  • Industriell matproduksjon: 46 (28)

  • Kokk: 569 (563)

  • Servitør: 88 (84)

  • Konditor: 90 (104)

  • Kjøttskjærer: 7 (15)

  • Pølsemaker: 9 (5)

  • Slakter: 5 (5)

  • Sjømatproduksjon: 3 (1)

 

Saken fortsetter under annonsen

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb