Nyheter

Fra oktober i fjor til oktober i år har prisene på matvarer og alkoholfrie drikkevarer økt med hele 13,1 prosent, ifølge SSB. Foto: Gorm Kallestad / NTB

– Prisveksten på mat og drikke nærmer seg svensk nivå

Dyrere mat, strøm og drivstoff er hovedårsakene til at Konsumprisindeksen steg 7,5 prosent de siste tolv månedene, den høyeste årsveksten siden 1987.

Publisert Sist oppdatert

Fra september til oktober i år steg konsumprisindeksen (KPI) med 0,3 prosent, det vil si prisene. De er dermed 7,5 prosent høyere enn de var for ett år siden, skriver Statistisk sentralbyrå (SSB).

– Prisveksten fortsetter å stige fra allerede svært høye nivåer. Det er spesielt utviklingen på strøm, mat og drivstoff som bidrar til at prisveksten løftes til 7,5 prosent i oktober, mener seksjonssjef Espen Kristiansen i SSB.

Prisene på matvarer og alkoholfrie drikkevarer gikk riktig nok ned med 0,2 prosent fra september til oktober, men har økt kraftig det siste året.

Fra oktober i fjor til oktober i år har prisene for denne gruppen økt 13,1 prosent, som er en økning fra tolvmånedersendringen på 12,1 prosent i september.

Jarle Hammerstad er direktør for bransjepolitikk i Virke. Foto: Virke

Det er vanlig at matvareprisene faller i oktober, men i år var nedgangen beskjeden sammenlignet med tidligere år, understreker SSB.

– Siden nedgangen var svakere i år enn på samme tid i fjor, steg tolvmånedersendringen på matvarer og alkoholfrie drikkevarer ytterligere, sier Kristiansen.

Alt innen mat og drikke øker

Så å si alle kategorier innen mat og drikke øker, viser SSBs ferske tall. Mest øker kaffe, te og kakao med over 27 prosent prisvekst fra oktober i fjor til oktober i år, melder Virke, hovedorganisasjonen for handels- og tjenestenæringen.

– Prisveksten på mat og drikke i Norge har i høst ligget litt under veksten i nabolandene våre. Der var den på 13 til 15 prosent i september. Nå ligger Norge nær samme nivå som i Sverige og Danmark, skriver Jarle Hammerstad, direktør for bransjepolitikk i Virke, i en pressemelding.

Dyrere å drive butikk

Også han understreker at det er vanlig at matvareprisene faller i oktober, men at nedgangen i år har vært temmelig beskjeden når tallene sammenlignes med dem fra tidligere år.

– Det har sammenheng med kostnadsøkningene som har preget både mat- og drikke-næringen og andre deler av næringslivet de siste månedene, forklarer Hammerstad.

– Dagligvarekjedene har siden i sommer mottatt store prisøkninger fra leverandørene knyttet til energi, drivstoff/frakt, gjødsel og råvarepriser. Det har også blitt dyrere å drive butikk, særlig på grunn av strømprisene, legger Virke-direktøren til.

Strømstøtten dempet prisveksten

Tolvmånedersveksten i KPI økte fra 6,9 prosent i september til 7,5 prosent oktober. Her er det særlig prisutviklingen i strømprisene som var den viktigste årsaken.

Prisene på elektrisitet inkludert nettleie gikk ned 1,6 prosent fra september til oktober i år. Til tross for nedgangen gikk tolvmånedersveksten opp fra 16,7 prosent i september, til 24,9 prosent i oktober.

Beregnet uten strømstøtteordningen ville tolvmånedersendringen for KPI total vært på 9,5 prosent i oktober. Strømstøtten bidro til å dempe tolvmånedersendringen med 2,0 prosentpoeng.

Økte drivstoffpriser

Selv om KPI steg 0,3 prosent fra september til oktober, økte prisene på drivstoff og smøremidler samlet med 5,1 prosent i denne perioden.

Fra oktober i fjor til oktober i år steg prisene i denne varegruppen med 35,1 prosent.

Prisene på diesel har økt mest med 44,1 prosent de siste tolv månedene, mens bensin har hatt en prisøkning på 27,9 prosent.

– Prisene på strøm og drivstoff har vært høye i lang tid. Dette må ses i sammenheng med ubalanser i det internasjonale energimarkedet og krigen i Ukraina, sier Kristiansen.

10,1 prosent i Danmark

I Danmark steg prisene med hele 10,1 prosent i tidsrommet oktober 2021 til oktober i år. Det er den høyeste prisstigningen i Danmark siden november 1982, ifølge Danmarks Statistik.

Powered by Labrador CMS