Nyheter

Tuberkulose hos storfe ble erklært utryddet i Norge i 1963. Siden den gangen har det kun vært to påvisninger, før nå, skriver Animalia. Illustrasjonsfoto: Tim Starke / iStock Photos

Storfetuberkulose påvist på melkeku i Rogaland

Det er påvist storfetuberkulose på ei melkeku i Ryfylke, melder Animalia. Kua ble slaktet i november, mens resten av storfebesetningen på gården har vært båndlagt siden det.

Publisert Sist oppdatert

­Mattilsynet følger opp for å finne smittekilden og undersøker de andre dyrene. Aktuelle livdyrkontakter blir også fulgt opp, understreker Animalia på sine nettsider.

Erklært utryddet i 1963

Tuberkulose hos storfe, forårsaket av Mycobacterium bovis, ble erklært utryddet i Norge i 1963. Siden den gang har det kun vært to påvisninger: i 1984 og 1986. Norge har internasjonal fristatus for sykdommen.

Storfetuberkulose kan smitte til mennesker, primært gjennom upasteurisert melk og upasteuriserte melkeprodukter. Melkekua ble kassert i forbindelse med slaktingen.

«All melk er blitt pasteurisert, og det er trygt å drikke melk som er kjøpt i butikken», presiserer Animalia.

Folkehelseinstituttet mener at det ikke er noen risiko for smitte til befolkningen generelt i dette tilfellet.

Dette er symptomene

Hvilke symptomer på storfetuberkulose som oppstår, er avhengig av hvilke organer som er involvert – og hvor alvorlig infeksjonen er. Hos storfe kan symptomer være avmagring, nedsatt produksjon, hoste, diaré/forstoppelse og sikling.

Påvisningen fører ikke til at Norge mister den internasjonale fristatusen for sykdommen. Det vil kun gjelde for anlegget melkekua kommer fra. Mattilsynet jobber for å gjennomføre tiltakene som må til for å gjenopprette fristatusen på dette anlegget, skriver Animalia videre.

Kortinfo om Animalia AS

  • Animalia er Norges ledende fag- og utviklingsmiljø innen kjøtt- og eggproduksjon.
  • Animalia er en nøytral bransjeaktør som tilbyr norske bønder og landets kjøtt- og eggbransje kunnskap og kompetanse gjennom husdyrkontroller og dyrehelsetjenester, driftskritiske fagsystemer, forsknings- og utviklingsprosjekter, e-læring og kursvirksomhet, kommunikasjon og annen kunnskapsformidling.
  • Animalias virksomhet finansieres av omsetningsavgift for kjøtt og egg. I tillegg kommer prosjekt- og oppdragsinntekter.
  • 1. januar 2018 ble Animalias virksomhet skilt ut fra Nortura SA, som et eget aksjeselskap.
  • Animalia AS eies av Nortura SA og Kjøtt- og Fjørfebransjens landsforbund (KLF). Nortura SA eier 66 prosent og KLF 34 prosent.
  • Styret består av seks aksjonærvalgte styremedlemmer og to ansattrepresentanter.

Kilde: Animalias nettsider

Powered by Labrador CMS