Her er vinnerne av Planteprisens tre kategorier, delt ut for aller første gang onsdag.  Fra venstre: Einar Wilhelmsen fra Oslo kommune, Ingrid Sandfelt Hansen fra Naturli og Tor Morten Myrseth fra Ikea.

Her er vinnerne av Planteprisen, delt ut for aller første gang onsdag.  Fra venstre: Einar Wilhelmsen fra Oslo kommune, Ingrid Sandfelt Hansen fra Naturli og Tor Morten Myrseth fra Ikea.

Oslo kommune tildelt Planteprisen for sin vegetarsatsing

Publisert: 14. september 2022 kl 14.53
Oppdatert: 14. september 2022 kl 15.15

­Juryen i Planteprisen mener at kommunens valg er en modig og progressiv avgjørelse, og at kommunen baner vei for at andre kommuner også kan satse mer på plantebasert mat.

Oslo kommune var nominert sammen med Månefestivalen og Nofima til Planteprisen i kategorien Årets initiativ. Denne prisen skulle gå til et initiativ som sørger for at plantebasert mat når ut til massene, og ble delt ut for første gang på årets Future Foods-konferanse.

D

I 2021 opprettet dyrevernorganisasjonen Anima en plantebasert avdeling som heter Plantevekst. Plantevekst er en del av Anima International og har ansvar for Anima sine plantebaserte kampanjer – og altså Planteprisen. Plantevekst samarbeider med Oslo Vegetarfestival om utdelingen av Planteprisen.

Bevisst kommune

Oslo kommune vant denne kategorien for sin vegetarsatsning, allerede i 2019 valgte de å gjøre vegetarmat som standard ved julebordet sitt, der de som ønsket kjøtt, måtte si ifra på forhånd. Dette gjelder nå på alle arrangementer i regi av Oslo kommune.

Dette sier juryen:

Saken fortsetter under annonsen

«Kommunen er meget bevisst sitt miljøansvar og hvor det monner å redusere utslipp. Med sin vegetarsatsning sørger de for at tusenvis av mennesker smaker og spiser mer plantebasert mat. Som en stor innkjøper sørger de for at de som leverer maten er nødt til å bli betraktelig mye bedre på plantebasert mat, og bidrar derfor til utvikling til segmentet – en utvikling som vil fortsette framover».

Oslo kommune er svært fornøyd med å få anerkjennelse for sin vegetarsatsning.

– Jeg tenker at det skulle bare mangle at vi gjorde det vi gjør. Vi vet at når vi spiser mye kjøtt så gir det store klimagassutslipp og at vi trenger mye areal for å produsere det kjøttet, så det å spise mindre kjøtt er bra for klima og for det biologiske mangfoldet, sier Einar Wilhelmsen, finansbyråd (MDG).

Flere priser

To andre kategorier i Planteprisen ble også delt ut onsdag:

  • Ikea er Årets virksomhet

Juryen sier: «Ikea er en fremoverlent og ambisiøs virksomhet, som baner vei for andre i bransjen. De har bærekraft langt fremme i bevisstheten og tar miljøvennlige valg. Og ved en aktiv prispolitikk nudger de kunden til å prøve plantebaserte alternativer. Ikea serverer rundt 5 millioner måltider i året, og ved å fremheve de plantebaserte alternativene, og fase ut deler av de animalske alternativene, gjør de en enorm forskjell, og sørger for at flere oppdager hvor godt plantebasert mat er»

Saken fortsetter under annonsen
  • Naturli fra Orkla Årets produkt
Naturli åkerbønner burger fra Orkla Foods vant kategorien Årets produkt i Planteprisen. Foto: Orkla Foods | Plantevekst

Naturli åkerbønner burger fra Orkla Foods vant kategorien Årets produkt i Planteprisen. Foto: Orkla Foods | Plantevekst

I kategorien Årets produkt er det forbrukerne som bestemmer vinneren, og hele 30,2 prosent av stemmene gikk til Naturli sin burger laget av norske åkerbønner, dermed stakk de av med seriene i den kategorien.

 

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb