Nyheter

Nortura må sørge for konkurranse i eggmarkedet

Konkurransetilsynet lar Nortura kjøpe rugeribedriften Steinsland & Co AS, men Nortura må sørge for effektiv konkurranse i ti år.

Publisert Sist oppdatert

­Konkurransetilsynet fikk melding 2. februar 2022 om at Nortura kjøper to tredeler av aksjene i rugeribedriften Steinsland & Co. Konkurransetilsynet har i dag orientert selskapene om at tilsynet tillater foretakssammenslutningen på vilkår, skriver tilsynet i en pressemelding.

LES MER | Nortura kjøper Norges største på avl av verpehøner

Må gjøre tiltak

Konkurransetilsynet har kommet til at foretakssammenslutningen i betydelig grad vil hindre effektiv konkurranse i markedet for oppdrett og salg av daggamle verpehøner og i markedet for salg av egg til dagligvare- og storhusholdningsaktører.

Som følge av Konkurransetilsynets bekymringer har Nortura tilbudt en rekke avhjelpende tiltak for å avbøte de konkurransebegrensende virkningene av foretakssammenslutningen.

Dette er tiltakene, som varer i ti år:

Nortura skal levere daggamle verpehøns eller unghøner på ikke-diskriminerende vilkår til eggprodusenter som leverer til konkurrerende eggpakkeri. Ikke-diskriminerende vilkår omfatter blant annet priser, volum og leveringsbetingelser.

Nortura forplikter seg videre til å ikke diskriminere konsumeggprodusenter ut fra hvilken leverandør eller hønerase som er valgt for innkjøp av verpehøner. Tiltakene har en varighet på 10 år.

– Det er Konkurransetilsynets vurdering at tiltakene Nortura forplikter seg til vil sikre fortsatt effektiv konkurranse i markedet for eggproduksjon, sier avdelingsdirektør for mat, handel og helse Beate Milford Berrefjord.

Dominerer markedet

Steinsland & Co er en ledende rugeribedrift og leverandør av kyllinger og unghøner som skal produsere konsumegg for norske forbrukere. Selskapet har 24 avdelinger som strekker seg fra Bryne i vest til Lyngdal i sør.

Steinsland klekker omtrent 70 prosent av alle norske verpehøner i sitt rugeri. 20 prosent av kyllingene blir oppdrettet til unghøner i egne anlegg før de blir solgt videre til eggprodusenter. De resterende daggamle kyllingene fra Steinsland sitt rugeri blir i dag solgt til ni oppdrettere som er lokalisert i Nordland, Trøndelag, Vestfold og Telemark, Viken, Rogaland og Vestland.

Familien Steinsland som har drevet virksomheten siden starten fortsetter i selskapet, både som eiere og ansatte. De har ambisjoner om å fortsatt ha nøkkelroller og være aktive i den videre driften.

Steinsland & Co omsetter i underkant av 55 millioner kroner og sysselsetter 13 årsverk fordelt på 23 ansatte. De siste tiårene har virksomheten strategisk bli bygget opp for å minske smitterisiko og sikre den unike norske fjørfehelsen.

Startet i februar

Her er datoene i saksbehandlingen:

  • 2. februar 2022: Melding om foretakssammenslutning mellom Nortura SA og Steinsland & Co AS
  • 9. mars 2022: Varsel om at oppkjøpet kan bli stanset
  • 1. april 2022: Forslag til avhjelpende tiltak
  • 8. april 2022: Revidert forslag til avhjelpende tiltak
  • 22. april 2022: Revidert forslag til avhjelpende tiltak
  • 23. mai 2022: Endelig forslag til avhjelpende tiltak
  • 9. juni 2022: Vedtak
Powered by Labrador CMS