Nyheter

Nå grensehandler nordmenn som før pandemien

Nordmenn grensehandlet for 3,6 milliarder kroner i 2. kvartal. Norsk dagligvare er en av taperne.

Publisert Sist oppdatert

­Dermed er grensehandelen tilbake på nivået fra før pandemien.

Nye tall fra Statistisk sentralbyrå ( SSB ) viser at nordmenn handlet for 3,6 milliarder kroner over grensen i løpet av april, mai og juni i år.

Ingen restriksjoner

Det ble bråstopp i grensehandelen da Norge innførte strenge koronatiltak i mars i 2020. Da restriksjoner ble fjernet i februar i år, ble det fart i handelen igjen.

– Dette var det første kvartalet som ikke var preget av reiserestriksjoner i forbindelse med koronautbruddet siden slutten av 2019. Grensehandelen har raskt tatt seg opp på samme nivå som i årene før pandemien, sier rådgiver Kristin Aasestad i SSB til NTB.

Nå viser kvartalstallene at grensehandelen er på et nivå som tilsvarer andre kvartal i årene fra 2016 til 2018. I andre kvartal 2019 var grensehandelen på litt over 4 milliarder kroner.

Kraftig fall for dagligvare

Juli er måneden vi grensehandler mest. Det bidrar til at omsetningen i dagligvarebransjen har gått betydelig ned.

Det viser varehandelsindeksen fra SSB. Detaljhandelen hadde en omsetningsnedgang på 6,7 prosent i juli sammenlignet med samme måned i fjor, altså de siste 12 månedene. Dagligvare gikk ned med hele 9,6 prosent i den samme perioden.

– Dette viser med all tydelighet at grensehandelen er tilbake. Juli er tradisjonelt den måneden norske forbrukere handler mest i Sverige. Det synes å ha vært tilfellet også i år. Grensehandelen er tilbake til normalen og har bidratt til den sterke nedgangen i dagligvarehandelen i Norge, sier Jarle Hammerstad, leder for bransjepolitikk i Virke, i en pressemelding.

Prisene har økt mer i Sverige

Fra juli 2021 til juli 202 økte prisene på mat og alkoholfrie drikkevarer med hele 10,4 prosent.

Svenske og danske forbrukere opplever enda større prisvekst på mat og drikke enn i Norge, dersom vi ser på de siste 12 månedene, altså fra juli 2021 til juli 2022. Det viser tallene fra henholdsvis Statistikmyndigheten i Sverige og Danmarks Statistik:

  • Sverige: 13,5 % (3,2 i juli)
  • Danmark: 14,6 % (3,1 i juli)

LES MER | Bedre tall for grensehandelen fra 2023 | Mat og Marked

LO og NHO krever handling

LO og NHO Service og Handel mener grensehandel igjen truer norsk økonomi – og norske arbeidsplasser. De mener regjeringen bør sette inn konkrete tiltak, skriver NTB.

– Vi etterlyste handling fra regjeringen allerede i mai, men så langt har det vært stille, sier Anne-Cecilie Kaltenborn, administrerende direktør i NHO Service og Handel.

Leder for forbundet Handel og Kontor i LO, Christopher Beckham, sier de ønsker at regjeringen nedsetter et partssammensatt utvalg som skal foreslå konkrete tiltak.

– Dagens tall for grensehandel viser at dette haster. Det handler om å sikre norske arbeidsplasser, sier Beckham.

Powered by Labrador CMS