Nyheter

Norge mangler 2.150 kokker i dag, ifølge Navs bedriftsundersøkelse for 2022.

Mangler 2.150 kokker og 1.450 servitører

Mangelen på arbeidskraft er kritisk for store deler av mat- og måltidsbransjen.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag presenterte Nav den store bedriftsundersøkelsen for 2022, basert på en spørreundersøkelse med et representativt utvalg på 10.850 bedrifter og virksomheter i privat og offentlig sektor.

Nav har beregnet at det mangler arbeidskraft som tilsvarer mer enn 70.000 personer. Det er over 24.000 flere enn på samme tid i 2021. Knappheten er også høyere enn før pandemien.

– Det er et skrikende behov for folk i bedriftene i de aller fleste yrkesgrupper, sier viseadministrerende direktør Anniken Hauglie i NHO.

Aller størst er underskudd på sykepleiere, helsefagarbeidere og spesialsykepleiere.

Mangler tusenvis

Dukker vi dypere ned i statistikken, dokumenteres knappheten tydelig. Her er noen eksempler på anslått mangel i noen yrkesgrupper:

  • Kokker 2.150

  • Servitører 1.450

  • Gatekjøkken- og kafémedarbeidere mv. 1.050

  • Slaktere, fiskehandlere mv. 450

Alvorlige rekrutteringsproblemer

Ser vi på utvalgte næringer er bildet dette:

  • Overnattings- og serveringsvirksomhet: Mangler 6.050 ansatte – hver fjerde bedrift melder om alvorlige rekrutteringsproblemer.

  • Nærings- og nytelsesmidler: Mangler 1.150 ansatte, det er en høy andel av de 4.500 ansatte som mangler i industrien totalt. 19 prosent av bedriftene innenfor nærings- og nytelsesmidler melder om alvorlige rekrutteringsproblemer.

Utdanningssystemet leverer ikke

NHO mener problemene med rekruttering viser at utdanningssystemet ikke leverer godt nok på den kompetansen arbeidslivet trenger. Det er avgjørende for framtidens verdiskaping og velferd at vi halverer kompetansegapet innen 2030, mener Hauglie i NHO.

– Kompetansegapet betyr i praksis tapte kunder eller markedsandeler, skrinlegging eller utsettelse av utvidelse av virksomheten, eller til og med redusert virksomhet, sier hun ifølge NTB.

Powered by Labrador CMS