­  Etter 26 år som grisebønder valgte Toyni Tobekk (t.v.) og Arild Hebnes å legge ned driften og satse på norsk vin. Foto: Lise Bjelland
Foto

­Etter 26 år som grisebønder valgte Toyni Tobekk (t.v.) og Arild Hebnes å legge ned driften og satse på norsk vin. Foto: Lise Bjelland

Fra grisebønder til vinprodusenter

Publisert: 17. juni 2022 kl 12.58
Oppdatert: 20. juni 2022 kl 09.46

De hadde ingen erfaring med vinproduksjon da de plantet sine første drueplanter på gården i mars 2020. Fra sankthans blir det smaksopplevelser fra helnorske vindruer i rødt, hvitt, rosé og oransje, skriver Fjord Norge AS, det offisielle turistrådet for Vestlandet, i en pressemelding.

Vendepunkt etter 26 år med gris

– Etter 26 år med gris, var vi ved et vendepunkt her på gården. Vi har alltid vært interessert i å dyrke, og med gode råd og eksperthjelp er vi klare til å ta imot våre første gjester til omvisning og vinsmaking allerede nå til sankthans, forteller firebarnsmora Toyni Tobekk.

Fra 23. juni skal ekteparet Toyni Tobekk og Arild Hebnes arrangere vinsmaking og omvisning tre dager i uken – torsdag-lørdag. Da får gjestene vandre mellom 6.000 drueplanter, og i juli kommer det drueklaser på de frodige vinrankene. Redskapshuset på gården er omgjort til vinrom, og etter hvert skal også grisehuset tas i bruk til vinproduksjon, historiefortelling og smaksprøver. Toyni og Arild ser på besøksdrift som en naturlig del av prosjektet sitt.

Sankthans åpner besøksvingården Midtsommar, der tilreisende vandre blant 6.000 vinplanter fulle av drueklaser som skal brukes til vin. Foto: Lise Bjelland
Foto

Sankthans åpner besøksvingården Midtsommar, der tilreisende vandre blant 6.000 vinplanter fulle av drueklaser som skal brukes til vin. Foto: Lise Bjelland

– Det har vært en god tradisjon for å invitere folk til mat og drikke på gårdene her, så det føltes veldig naturlig. Du får smake på tre forskjellige vintyper, sammen med noen gode lokale råvarer som passer til hver enkelt vin, forteller Arild.

Skepsis til norsk vin

Saken fortsetter under annonsen

Ekteparet innrømmer at de møtte en del skepsis hos folk som fikk hørte at de valgte å legge grisedriften på hylla og begynne med vinproduksjon på fulltid. Derfor var det ekstra stas da de fikk de første reaksjonene fra vinentusiaster og kokker som kom på besøk.

– Det er nok noen som trodde det skulle smake noe á la det vi produserte på kjøkkenet i ungdomstiden. Da får de seg nok en solid overraskelse, ler Toyni, og sier de spesielt får tilbakemeldinger på den gode kompleksiteten i smakene fra vinen de har produsert så langt.

Målet har vært å utvikle kvalitetsvin som kler den norske maten. Læringskurven har vært bratt, og på to år har de klart å utvikle både rød-, hvit-, rosé- og oransjevin.

Helnorske bær

I tillegg til de helnorske bærene Odin, Tor og Idun, har de lært seg å dyrke sorter som tåler kuldegrader om vinteren. Solaris-druen egner seg godt til hvitvin, oransjevin og bobler, den blå druen Rondo er en ypperlig rødvinsdrue.

– Vi hadde noen som var innom her som sa at den røde vinen vår smaker som Lambrusco-vin. Og mange sammenligner den hvite Solaris-druen med Chardonnay. Vi hører mye forskjellig, men får veldig mange positive tilbakemeldinger, sier Toini.

Drahjelp fra vineksperter

Saken fortsetter under annonsen

Det var vinentusiast Hans Rosenfeld, som tidligere jobbet ved NMBU på Ås, som inspirerte dem til å ta sats. Han mente beliggenheten til den sørvendte gården var ideell, med gode solforhold, lange og lyse dager om våren og mildt klimaet hele året.

– Han sa at både klima og jordsmonnet her er veldig godt egnet for druedyrking. Hans podet sine egne druer som passer det nordiske klimaet, og vi kjøpte de værharde druesortene av han. Hans ga oss gode råd da vi startet opp, som gjorde at vi raskt fikk gode resultater, sier Toyni.

I tillegg har de ferske vinbøndene fått drahjelp fra Innovasjon Norge, med mentor og vinbonde Bjørn Bergum og ønolog Albert Schamaun, som har lært dem det grunnleggende om druedyrking.

Drahjelp fra fjordcruise

I tillegg til individuelle besøkende får de i sommer også besøk av Rødne sine fjordcruise fra Stavanger hver lørdag. Da får gjestene først en guidet tur med hurtigbåt gjennom det flotte fjordlandskapet, før de får en unik smaksopplevelse på Midtsommar.

– Vi har stor tro på Midtsommar og det Arild og Toyni har fått til. Med dette fjordcruiset får gjestene både en vakker fjordopplevelse og en helt unik smaksopplevelse på regionens eneste vingård. For oss er det viktig å utvikle lokale produsenter i regionen vår som skaper noe nytt, og vi er sikre på at publikum kommer til å la seg begeistre av dette, sier salgs- og markedssjef Eva Sørås Mellgren i Rødne.

Fjordcruiset vil ha avreise fra Stavanger, Tau og Hjelmeland.

Saken fortsetter under annonsen

Ambisjoner om fulltidsdrift

Det er få som driver kommersielt med vinproduksjon i Norge, og Midtsommar er den første besøksvingården av sin type. Fra å starte med 1.700 planter i 2020, er de i år oppe i 6.000 planter. Nå er de klare for å drive med vin som fulltidsjobb:

– Ambisjonen er at vi skal være i full drift på denne gården i fremtiden, og at vi skal kunne ha dette som vårt levebrød begge to. Med drift av besøksgård og den produksjonen vi har satt i gang nå, tror vi det skal gå bra, sier Arild, som ikke utelukker at de må få flere lokaler i fremtiden for å drive vinsmaking på helårsbasis.

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb