Thorbjørnrud Hotell har nettopp plantet ferdig 3500 vinranker på Hadeland.

Første hotell i Norge med egen vinproduksjon

Publisert: 1. august 2022 kl 12.01
Oppdatert: 1. august 2022 kl 12.51

– Vi blir det første hotellet i Norge som kan servere gjestene egen, lokalprodusert vin. Dette forsterker vår posisjon som smaksdestinasjon ytterligere, sier hotelldirektør Kristoffer Skovli Karlsen.

Sterk sommer

Det Atle Brynestad-eide hotellet ved Randsfjorden opplever også denne sommeren stor pågang med meget godt belegg og fornøyde gjester. Noe av forklaringen på suksessen, er hotellets satsing på egen- og lokalproduserte råvarer.

– Vi opplever at våre gjester blir stadig mer bevisst på hva de spiser, og de etterspør enda mer lokalprodusert kvalitetsmat. Thorbjørnrud Hotell har tradisjon for å tilby kortreist mat, men vår ambisjon er å styrke tilbudet ytterligere og innta en ledende posisjon som produksjons- og smaks-destinasjon. Derfor kjøper vi nå blant annet kjøtt og fisk fra lokale gårder, ost fra Thorbjørnrud Ysteri, mens Kvelsrud Gård steller kjøkkenhagen på Thorbjørnrud, slik at kokkene hver dag kan hente inn ferske grønnsaker fra rett utenfor hotellkjøkkenet, sier Skovli Karlsen.

Første årgang om tre år

Som et ledd i satsingen på kulinariske opplevelser basert på lokalproduserte råvarer, har hotellet ved Randsfjorden i sommer plantet nær 3.500 vinranker. Flere av disse er planter fra Tyskland som tåler ned mot 25 kuldegrader og som er godt tilpasset klimaet på Hadeland.

– Vi kan produsere all slags vin med druetypene som er plantet, inklusive musserende og muligens også dessertvin. Vi vil se an utviklingen av de forskjellige druetypene før vi bestemmer hva som produseres, og det kan variere noe fra år til år. Men musserende vil garantert bli produsert hvert år.

Saken fortsetter under annonsen

Første fulle høsting av druer for produksjon av vin skjer høsten 2024 eller 2025. Men allerede neste år skal vi teste avlingen. Den første egenproduserte vinen blir servert gjestene i 2025. Da er både hvitvinen og rosévinen klar. Rødvin og musserende vin vil være klar i 2026. Selv om dette ligger noen få år frem, har Thorbjørnrud allerede nå passert en milepæl. For hver gang vi kikker ut på jordet ser vi beviset på våre kulinariske ambisjoner spire og gro rett foran øynene våre, sier Kristoffer Skovli Karlsen. 

LES MER | Fra grisebønder til vinprodusenter | Mat og Marked

 

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb