Torgeir Knag Fylkesnes (SV) har fått med seg resten av opposisjon i Stortinget på strengere regulering av dagligvarebransjen. Foto: Terje Pedersen | NTB
Foto

Torgeir Knag Fylkesnes (SV) har fått med seg resten av opposisjon i Stortinget på strengere regulering av dagligvarebransjen. Foto: Terje Pedersen | NTB

Flertall for strengere regulering av innkjøpspriser i dagligvare

Publisert: 13. mai 2022 kl 11.33
Oppdatert: 13. mai 2022 kl 11.37

Partiene er enige om å pålegge de tre store dagligvarekjedene, Norgesgruppen, Coop og Rema, å gi en saklig begrunnelse for forskjeller i innkjøpsbetingelser og -priser til sine leverandører, skriver kanalen.

Må begrunne forskjeller

Det er SV og de andre opposisjonspartiene som står bak flertallet.

Stortingets næringskomité har frist til 19. mai med å avgi innstilling på tre ulike representantforslag om å begrense matvarekjedenes markedsmakt.

Men det er allerede flertall for denne formuleringen: «Dersom leverandører med vesentlig markedsmakt skal tilby dagligvarekjeder og grossister ulike innkjøpsbetingelser, skal leverandøren kunne begrunne ulikheten saklig».

Svært fornøyd med reform

SVs næringspolitiske talsperson Torgeir Knag Fylkesnes, er svært fornøyd med at flertall på stortinget nå er enige om en reform.

Saken fortsetter under annonsen

– Vi har sett at de som produserer norske matvarer sitter igjen med stadig mindre av verdiskapingen, konkurransesituasjonen er skakkjørt og bransjen mangler åpenhet og maktkonsentrasjonen er sterk, sier Fylkesnes til Nationen.

I enigheten skriver flertallspartiene, der regjeringspartiene Ap og Sp altså ikke inngår dette:

«Stortinget ber regjeringen om å utrede og fremme sak til Stortinget på egnet måte om virkningene av vertikal integrasjon og EMV har på konkurransesituasjonen, prisene og utvalget. En slik sak må omfatte mulig utvidelse av kjedenes meldeplikt til Konkurransetilsynet til å omfatte kjøp eller leie av produksjonskapasitet, en begrunnelsesplikt ved forskjeller i påslag mellom EMV og uavhengige merkevarer og en hjemmel for Konkurransetilsynet eller Dagligvaretilsynet for å føre tilsyn med bruken av EMV i dagligvaremarkedet».

 

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb