Nyheter

Eksperter mener Norge har lov å utestenge alle russiske fiskebåter

Fiskeriavtalen mellom Russland og Norge sier ingenting om at russiske fiskere må få adgang til norske havner, mener forskere.

Publisert Sist oppdatert

­En av dem som er helt tydelig på Norge har all rett til å stenge ute russiske fiskefartøy er Geir Hønneland ved Fridtjof Nansens Institutt.

– Det er ikke en del av det fiskeripolitiske avtalekomplekset mellom Norge og Russland. Det er en separat sak, sier han til NRK.

Han forklarer at det norsk-russiske samarbeidet bygger på to avtaler fra 1975 og 1976. Først ble det etablert en fiskerikommisjon som fastsetter fiskekvoter og fordeling. Deretter avtalte landene å gi hverandres båter tilgang til begge landenes økonomiske soner.

Tore Henriksen som er professor på havrett ved UiT – Norges arktiske universitet er like tydelig.

– Norge har ingen rettslige forpliktelser til å la russiske båter lande fangster i Norge, sier han.

Under pressekonferansen torsdag spurte NRK fiskeriministeren om Norge er juridisk forpliktet til å slippe russiske fiskefartøy til norske havner.

– Det er ikke noe direkte sammenheng mellom det å hegne om fiskerisamarbeidet og unntakelsen fra havneforbudet, men det henger likevel sammen. Det er en grunnleggende norsk interesse å hegne om fiskerisamarbeidet. Det sikrer bærekraftig forvaltning av fiskestammene i Barentshavet, svarte Skjæran da.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS