Nyheter
Disse er klare for finalen i Årets unge bonde 2022
Etter at nesten 6.000 stemmer er blitt telt opp, står tre finalister igjen i kampen om tittelen Årets bonde 2022. I helga kåres vinneren.
Hele 928 unge bønder hadde blitt nominert til årets konkurranse. Ti av dem ble til tre finalister, og nå står det altså mellom disse:
- Gry-Heidi (33) og Ole Espen Honnemyr (34)
- Marit Eggen (35)
- Ole Otto Grønning (26) og Trine Pedersen (26).
Kåringen skjer 12. november, med landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) i spissen, skriver arrangørene på sine nettsider.
Møt finalistene
1. For Gry-Heidi Omland Honnemyr og Ole Espen Honnemyr har ikke de siste årene vært enkle. Kun to år etter at de tok over slektsgården Frøysaa, ble Ole Espen alvorlig syk, da beinmargen døde. Han ble liggende på sykehus i cirka seks måneder, og det var lenge uklart om han ville overleve. Han fortsatte å jobbe fra sykesengen, og nå er han delvis tilbake i arbeid på gården, til tross for at han har mistet noen fingre og tær som følge av sykdommen. Ekteparet har nettopp fått barn nummer to, og planlegger nytt løsdriftsfjøs på gården.
De beskrives som forbilder for den lokale ungdommen, og det er fullt kjør på gården med produksjon av melkekyr, storfe, skog og beite.
2. Marit Eggen kalles ofte bare Operabonden. Hver sommer gjøres nemlig setra om til en operascene for noen dager, og kyrene oppkalles ofte etter kjente operakarakterer. Hun er tiende generasjon på gården Eien i Tylldalen i Nord-Østerdalen, der hun og samboeren Martin driver med produksjon av melk, kjøtt og gress, i tillegg til å drive utleie og den berømte «Opera di Setra».
Hun er stolt av å drive lite. Målet er å drive på best mulig måte, ikke bli størst mulig.
3. For Ole Otto Grønning har gårdslivet alltid vært en del av hverdagen. Han vokste opp på det velstelte gårdstunet på Stadsbygd, mens samboeren Trine Pedersen kommer fra et småbruk som ikke var i full drift. Hun jobbet også i gårdsbarnehage, og er aktiv i Bondelaget, mens Ole Otto er aktiv i produsentlaget. I dag har paret en betydelig melkekvote, og de satser hardt. Paret er opptatt av å beholde det gammeldagse utseende på gården, men samtidig satse på et bærekraftig og framtidsrettet gårdsbruk.
Som for mange andre bønder har det siste året vært tøft, men paret ser positivt på fremtiden, står det på arrangørenes nettside.
- Les også: Her er «Årets unge bonde»