Nyheter

Borch kuttet 730.000, nå har Noahs støttespillere samlet inn 1 million

Fjerningen av statsstøtten til dyrevernorganisasjonen Noah har mobilisert tilhengerne av et plantebasert kosthold.

Publisert Sist oppdatert

­ Landbruks- og matminister Sandra Borch kuttet hele bevilgningen på 730.000 kroner til organisasjonen Noah i regjeringenes forslag til statsbudsjett for 2023.

Grønne støttespillere

Nå har tre ulike innsamlingsaksjoner gjennom nettstedet spleis.no samlet inn over 1 million kroner, altså langt mer enn statsstøtten Noah mottar i inneværende år. De som står bak innsamlingsaksjonene er velkjente influensere og uttalte tilhengere av et plantebasert kosthold, enten vegansk eller vegetariansk:

Rørt av støtten

– Det er utrolig rørende med all støtte som har kommet inn etter Senterpartiets urettferdige kutt av dyrs rettigheter. Den overveldende responsen viser at det er mange som ønsker seg en sterk stemme for dyrs rettigheter i Norge, samtidig som det er et tydeligsignal til regjeringen om at folk reagerer mot makthavere som vil styre hva frivillige organisasjoner mener, sier leder Siri Martinsen i dyrevernorganisasjonen Noah til Mat og marked.

Uenige om mye

Regjeringspartiet Senterpartiet og Noah har vært uenige i mange saker, blant annet om ulvejakt, pelsdyrnæringen og dyrevelferd. Landbruksminister Sandra Borch (Sp) har avvist at dette har hatt noe å si for avgjørelsen.

– Overhodet ikke. Dette er beinhard prioritering. Det er veldig mange frivillige organisasjoner som har fått kuttet støtten. Da er det Noah som har måttet ryke, sa hun til VG torsdag.

Over 4.000 givere

Mer enn 4.000 organisasjoner, bedrifter og enkeltpersoner har bidratt i tre innsamlingsaksjonene. Mange av dem har også lagt ved en kommentar til bidraget sitt. Her er noen eksempler hentet direkte fra spleis.no:

  • «Bort med Borch, leve Noah»

  • «Ulven har flere gode naboer enn Senterpartiet har velgere»

  • «Noah er en viktig og unik samfunnsaktør og fortjener statsstøtte»

  • «Ta vare på rovdyra – og beskytt husdyra som blir mishandlet og brent inne av profittjagende bønder»

  • «Tenk å stryke bort en organisasjon som verner om dyr. Våre dyr, som ikke kan si sin mening og er helt forsvarsløse …»

Powered by Labrador CMS