Nyheter

Bakernes sjef frykter nedleggelser hvis strømstøtten drøyer

Mange små og mellomstore bakerier sliter tungt med strømprisene. Nå krever Baker- og Konditorbransjens Landsforening (BKLF) en snarlig løsning.

Publisert Sist oppdatert

­– Mange bakerier befinner seg i dag i en dramatisk situasjon. For mange er det kritisk at det kommer en snarlig løsning om de ikke skal se seg nødt til å legge ned virksomheten, sier direktør Gunnar Bakke i BKLF.

Alt blir dyrere

Bakke peker på at forsker Lasse Eika i Statistisk sentralbyrå (SSB) ikke nevnte bakeriene da han ga eksempler til NRK på bransjene som er hardest rammet av strømsjokket.

– Vi vil understreke at bakerbransjen, som er vår bransje, er en svært energikrevende bransje. Bakerovnene bruker mye strøm, og det samme gjør andre maskiner og fryse- og kjøleskap i bakeriene.

Ikke bare har strømregningen tre- eller firedoblet seg.

– Prisene på drivstoff og råvarer har steget betraktelig. Spesielt melprisene har gått opp uforholdsmessig mye grunnet krigen og dyrere kunstgjødsel. Forut for dette hadde vi to år med pandemi og nedstengninger. Derfor er jeg veldig opptatt av at strømpakken som nå kommer må være så rask, effektiv og ubyråkratisk som mulig, sier Bakke.

LES MER | – Forskjellene i strømpris vrir konkurransen kraftig | Mat og Marked

Synliggjør krisen

BKLF og Bakke har hatt strømsaken høyt oppe på agendaen i lang tid, og han er glad for at mange bakerier har delt sine historier i mediene i det siste. Daglig leder Peder Jørgensen, hos familiebakeriet Baker Jørgensen i Arendal, sier at de ikke tjener penger lenger.

– Det er veldig bra at så mange bakere har gått til media og fortalt om hvordan de høye strømprisene rammer dem. Dette har bidratt til å gi saken vår oppmerksomhet, noe som igjen har bidratt til å legge press på politikerne. Den siste tiden har jeg hørt både statsministeren og andre stortingspolitikere trekke frem nettopp bakerbransjen når de har snakket om næringer som er hardt rammet, sier Bakke, og understreker at en strømpakke er helt nødvendig for mange av bedriftene i baker- og konditorbransjen.

Løsningen må treffe

– Jeg forventer nå at regjeringen tar med bakeriene i strømpakken. De er samfunnskritiske aktører som produserer og levere mat til det norske folk. Saken handler mer om fordelingspolitikk enn støtte til næringslivet. En løsning må nå på plass og den må være treffsikker, sier Bakke.

Powered by Labrador CMS