Australia skal kutte klimagassutslippene med 43 prosent innen 2030, sier statsminister Anthony Albanese. Foto: Mark Baker | AP | NTB

Australia skal kutte klimagassutslippene med 43 prosent innen 2030, sier statsminister Anthony Albanese. Foto: Mark Baker | AP | NTB

Australia melder inn strengere klimamål til FN

Publisert på: 16. juni 2022 kl 08.24
Oppdatert: 16. juni 2022 kl 08.26

Statsminister Anthony Albanese sa torsdag at han har kontaktet FN for å melde inn det nye nasjonale utslippsmålet.

Han beskriver målet, et hopp fra det tidligere ambisjoner om et kutt på mellom 26 og 28 prosent, som et fornuftig økonomisk valg som vil gi «investeringssikkerheten» næringslivet trenger.

51 prosent kull

Det legger til rette for at Australia kan ha en «velstående framtid, en framtid drevet på renere, billigere energi», sa Albanese.

Klima har vært en het potet politisk i Australia, en av verdens største produsenter av kull og gass. 51 prosent av landets elektrisitet kommer fra kull.

Stemplet som etternøler

Mer enn et tiår med politisk kamp, kjent lokalt som «klimakrigene», førte til at Australia ble stemplet internasjonalt som en etternøler, delvis fordi landet ikke har vært villig til å fase ut kull innen 2030.

Saken fortsetter under annonsen

Albanese lovte i valgkampen å gjøre slutt på «klimakrigene» og å gjøre Australia til en viktig aktør i den globale klimakampen.

(©NTB)