Nyheter

Opplysningskontoret for frukt og grønt anbefaler rotgrønnsaker for å komme nærmere målet om «5 om dagen».

4 av 5 klarer ikke «5 om dagen»

78 prosent av oss spiser ikke de anbefalte 5 om dagen, viser undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).

Publisert Sist oppdatert

Nå slår OFG et slag for rotgrønnsakene. Det å spise mer frukt og grønt til alle dagens måltider er en utfordring for de fleste av oss. En enkel måte å rette på det på, kan være å sørge for at halve middagstallerken er fylt med grønnsaker, skriver OFG i en pressemelding.

Norskproduserte rotgrønnsaker

– Bruk mer rotgrønnsaker til middag – nå er det norskprodusert persillerot, pastinakk og sellerirot i butikken. De er kortreiste, raske og enkle å tilberede og stappfulle av næring. Har du aldri lagt disse i handlekurven, går du glipp av mye godt, sier matfaglig rådgiver Toril Gulbrandsen i Opplysningskontoret for frukt og grønt, og fortsetter:

– Rotgrønnsaker er noe som barna gjerne liker godt også, fordi de får en litt søtlig smak ved varmebehandling, forteller Gulbrandsen.

Langt unna målet

Undersøkelsen gjennomført av Kantar på oppdrag for OFG viser at kun 22 % av nordmenn spiser de anbefalte 5 om dagen. Det å spise mer frukt og grønnsaker til alle dagens måltider er en utfordring for de fleste av oss, men dersom du klarer å fylle halve tallerken med frukt og grønt hver gang, hver dag, er du allerede i mål.

LES MER | Her finner du gode oppskrifter med rotgrønnsaker fra OFG

Bærekraftig norsk produksjon

I Norge ligger forholdene godt til rette for produksjon av frilandsgrønnsaker som persillerot, pastinakk og sellerirot. Dette er grønnsaker som krever lite ressurser og er effektive å produsere. At de er utmerkede til lagring, har lang levetid og er næringsrike gjør de til supergrønnsaker som vi i Norge bør spise enda mer av.

Powered by Labrador CMS