Nyheter

Ifølge arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kan vi ikke forvente at utlendinger kan gjøre normale arbeidsreiser til Norge før etter sommeren.

Utlendinger som jobber i Norge, må kanskje vente til etter sommeren

Arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sier det antakeligvis ikke vil bli vanlige arbeidsreiser til Norge før etter sommeren.

Publisert Sist oppdatert

29. januar stengte regjeringen grensene for utlendinger som ikke er bosatt i Norge. Dermed ble det full stopp i normale arbeidsreiser for utlendinger til landet.

Til Klassekampen fredag sier arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) at vi må belage oss på strenge innreiserestriksjoner i lang tid. Det kan gi utfordringer for store byggeprosjekter, jordbruket og andre næringer som benytter seg av utenlandsk arbeidskraft.

– Vi må være forberedt på å ha strenge innreiserestriksjoner i måneder framover, sier han.

Stor forsinkelser

Ifølge Isaksen kan vi ikke forvente at utlendinger kan gjøre normale arbeidsreiser til Norge før etter sommeren. Arbeidsministeren innrømmer at de strenge innreisereglene kan få konsekvenser for norske bedrifter som er avhengige av utenlandsk arbeidskraft.

– Det kan bety store forsinkelser i byggeprosjekter, og det kan bli vanskelig for norsk landbruk å få de folkene de trenger for å få plantet og høstet maten vi skal ha, sier Isaksen.

Unntakene finnes

En ny innreiseordning gjør at bedrifter kan hente inn nødvendig arbeidskraft fra utlandet.

Ordningen er søknadsbasert, og har mange krav og avgrensninger.

Her opplyser myndighetene at foretak kan søke om unntak fra innreiserestriksjonene for utlending som:

  • har teknisk kompetanse, og

  • skal montere, demontere, etterse, reparere, vedlikeholde eller informere om bruken av maskiner eller teknisk utstyr, og

  • som har et arbeids- eller oppdragsforhold med foretaket som søker

Personell som er strengt nødvendig og skal utføre oppdrag for å opprettholde forsvarlig drift av kritiske samfunnsfunksjoner, trenger ikke å søke om å hente inn personell gjennom denne søknadsordningen.

For å kunne oppfylle kravet til dette unntaket må det være strengt nødvendig at personen er fysisk til stede, og at den fysiske tilstedeværelsen er nødvendig for å opprettholde forsvarlig drift av kritiske samfunnsfunksjoner.

Powered by Labrador CMS