Nyheter

Tirsdag formiddag signerte helseminister Bent Høie den nye intensjonsavtalen for et sunnere kosthold.

Ny avtale for sunnere kosthold klar

Salt- og sukkerinnholdet i maten skal kuttes ytterligere. I dag ble den nye intensjonsavtalen signert.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg er veldig glad for at vi sammen med næringslivet fortsetter det gode samarbeidet vi har på kostholdsområdet med en revidert intensjonsavtale for et sunnere kosthold, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

– Vi ser at nye og sunnere produkter er lansert, og innholdet av tilsatt sukker og salt er redusert i flere produkter. Selv om det er lagt ned mye godt arbeid i de ulike innsatsområdene, er vi ikke helt i mål. Jeg opplever imidlertid at bransjen har sunnhet og helse svært høyt på agendaen, og er sitt samfunnsansvar bevisst. Jeg har stor tro på at vi sammen kan finne tiltak for å komme nærmere målet for reduksjon av mettet fett og økt forbruk av grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, fortsetter Høie.

Intensjonsavtalen om tilrettelegging for et sunnere kosthold er en avtale mellom helsemyndighetene og matbransjen. Gjeldende avtale løper til og med 31. desember 2021.

LES MER | Her er den nye avtalen som gjelder fra 1. januar 2022

Intensjonsavtalen er en avtale mellom Helse- og omsorgsdepartementet og matbransjen - næringsorganisasjoner, mat- og drikkeprodusenter, dagligvarehandelen og serveringsbransjen. Helsedirektoratet har sekretariatet for samarbeidet.

Strammer til sukkermålet

Målet om å komme ned på 11 energiprosent (E%) tilsatt sukker ble nådd allerede i 2019.

Divisjonsdirektør Linda Granlund i Helsedirektoratet pekte i dagens møte i helseministerens næringslivgruppe på at overgangen til stadig mer sukkerfri drikke har vært en viktig bidragsyter. I 2020 var andelen sukkerfrie drikkevarer (saft, brus og vann) opp i 60 prosent.

Nå skal sukkerforbruket ytterligere ned: «Partene har som mål at kostens innhold av tilsatt sukker er redusert til 10 E% innen 2025 målt ved matforsyningsstatistikk (17 % reduksjon) og forbruksundersøkelser.»

Skepsis til saltmålet

Regjeringen har som mål at saltinnholdet i næringsmidler og matretter skal reduseres 7 gram daglig innen 2025.

Helsedirektoratet opplyste på møtet at det iverksettes et kost-nytte-prosjekt som skal se på mulighetene for å bruke kaliumklorid som salterstatter. Arbeidet skal være sluttført i 2022.

Det skal også gjennomføres en nasjonal kampanje for å få ned saltforbruket denne sommeren og høsten.

Saltmålet er et godt stykke unna, og mange i bransjen er skeptiske til om dette målet er mulig å nå.

– Målene i avtalen er veldig ambisiøse, og det er veldig vanskelig å se hvordan vi skal nå saltmålet, sier administrerende direktør Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke.

Han er glad for at en samlet næring står bak intensjonsavtalen:

– Vi mener at et forpliktende samarbeid mellom myndighetene og matbransjen er den beste løsningen for å legge til rette for sunnere kosthold og bedre folkehelsen. Avtalen er høyt prioritert i mat- og drikkeindustrien. Resultatene fra den første avtaleperioden viser at vi oppnår mer for folkehelsen ved å samarbeide fremfor å arbeide hver for oss, sier Petter Haas Brubakk, som omtaler avtalen som det «bredeste samarbeidet om kosthold i noe land».

LES MER | Her er oversikten over bedriftene som deltar i intensjonsavtalen

Avtalen har også satt mål for disse innsatsområdene:

  • Reduksjon av mettet fett i næringsmidler og matretter: Partene har som mål at kostens innhold av mettet fett er redusert til 13 energiprosent innen 2025

  • Øke befolkningens forbruk av grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk med 20 % innen 2025

Vil ha med flere

– Jeg ønsker å få med enda flere aktører i arbeidet for et sunnere kosthold, og oppfordrer alle i matvarebransjen til å signere tilslutningsavtalen. Utfordringene med usunt kosthold kan ikke møtes i en sektor alene. Derfor er dette samarbeidet så viktig, sier helseminister Bent Høie.

LES MER | (+) Fortsatt samarbeid skal gi bedre kosthold

Powered by Labrador CMS