Avgiftskuttene står for 2,1 prosentpoeng av de 3,6 prosentene mat- og drikkeprisene har falt med det siste året.

Foto

Terje Pedersen | NTB

 

Matprisene fortsetter å falle

Publisert: 10. desember 2021 kl 08.59
Oppdatert: 10. desember 2021 kl 08.59

Dermed fortsetter prisfallet på mat og drikke. Fallet i matprisene demper konsumprisindeksen, som likevel har den høyeste økningen på 13 år.

Strømprisen trekker opp

Konsumprisindeksen (KPI) steg 5,1 prosent fra november 2020 til november 2021. Elektrisitet inkludert nettleie forklarer det meste av oppgangen i KPI siste tolv måneder.

Foto

Slik har prisene utviklet seg fra siden november i fjor. Kilde: Statistisk sentralbyrå

 

– Vi må 13 år tilbake i tid, til oktober 2008, for å finne en tilsvarende tolvmånedersvekst i KPI. Ikke overraskende er det de fortsatt høye elektrisitetsprisene som bidrar klart mest til oppgangen, sier førstekonsulent Trym Kristian Økland i SSB.

Prisene på elektrisitet inkludert nettleie har steget med 123,5 prosent fra november i fjor til november i år.

Sterk konkurranse

Saken fortsetter under annonsen

– Forbrukerne fortsetter å nyte godt av sterk konkurranse i dagligvaremarkedet. Med fortsatt høye strømpriser og når jula rykker stadig nærmere, er dette viktig for husholdningene. Mat og drikke utgjør mer enn 4 av 10 kroner brukt på julehandel, sier Jarle Hammerstad, leder for handelspolitikk i Virke, handels- og tjenestenæringens hovedorganisasjon.

Foto

Jarle Hammerstad, leder for handelspolitikk i Virke.

 

– Matvarer og alkoholfrie drikkevarer har vært en viktig bidragsyter til å dempe tolvmånedersveksten i noen måneder, og det må fortsatt sees som en effekt av at avgiften på sjokolade- og sukkervarer samt alkoholfrie drikkevarer ble fjernet i år, sier Trym Kristian Økland.

Vil handle for nesten 28 milliarder

Virke anslår at det vil det bli handlet dagligvarer for litt over 27,6 milliarder kroner i dagligvarebutikker, kiosker, kjøtt- og fiskeforretninger, frukt- og grøntforretninger, godtebutikker, helsekostbutikker, vinmonopolutsalg (inkl. taxfreeutsalg) og på bensinstasjoner i desember. Dette er 7,0 prosent mindre enn i desember i fjor, men rundt 12 prosent mer enn i desember for to år siden.

– Dagligvarebransjen kan nå vente seg en sterk desemberhandel. Med nye smittevernrestriksjoner vil grensehandelen bli lavere enn det så ut til for noen uker siden, da den var på vei opp på nivået fra før pandemien, sier Hammerstad.

Denne type butikker tar hånd om 42,4 prosent av det vi legger igjen i detaljhandelen i desember i år. Per innbygger vil det bli handlet matvarer, drikkevarer og andre dagligvarer for 5.120 kroner i desember. Beløpet husholdningene bruker i dagligvarebutikker, vinmonopolutsalg og andre spesialbutikker er 405 kroner lavere i desember i år enn i desember i fjor.

Saken fortsetter under annonsen

 

 

 

 

 

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb