Nyheter

Prisvinner Asbjørn Børsheim (til venstre), prisutdeler Elisabeth Hunter i Vinmonopolet, prisvinner Åge Eitungjerde, og Nina Sundqvist i Stiftelsen Norsk Mat.

Matkulturprisen til sidergründere

Åge Eitungjerde, Asbjørn Børsheim og Olav Bleie er årets vinnere av Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris.

Publisert Sist oppdatert

– Alle har vært foregangsmenn for norsk siderproduksjon og har vært viktige bidragsytere til den formidable veksten sider har hatt i Norge de siste årene, sa Vinmonopolets direktør Elisabeth Hunter, da hun delte ut Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris til Åge Eitungjerde, Asbjørn Børsheim og Olav Bleie under Fagdag norsk mat torsdag.

Ildsjeler og fyrtårn

Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris deles i år ut for 28. gang. Denne gangen til kandidater med stort engasjement for norsk drikke. Årets vinnere er ildsjeler og fyrtårn, som villig har delt og formidlet kunnskap og praktiske ferdigheter til andre innenfor norsk drikketradisjon, og gjerne videreutviklet tradisjonen og håndverket til et kvalitativt nytt nivå.

Hardanger og Sogn har mye til felles når det gjelder naturgitte, svært gunstige forutsetninger for fruktdyrking.

– Disse tre personene har klart å videreutvikle lange drikketradisjoner og løftet norsk fruktdrikke og sider opp på et internasjonalt nivå, sa Vinmonopolets direktør Elisabeth Hunter, da hun delte ut prisen.

Vestland i førersetet

– Denne prisen skyldes et godt samarbeid mellom alle siderprodusentene i Hardanger, den er ikke en personifisering. Den tilhører alle siderprodusentene i Hardanger. Det har vært et godt epleår og vi har nå 750.000 liter «Sider frå Hardanger» liggende, så det er bare å glede seg, sa Asbjørn Børsheim fra Ulvik Frukt & Cideri, da han tok imot prisen på vegne av seg selv og Olav Bleie.

– Eple er den norske urfrukten, og det var på Vestlandet de første eplehagene var. Hardanger har gjort sin del av jobben, vi i Sogn har gjort vår del. Det jo veldig kjekt at det er Vestland som er i førersetet når det gjelder norsk eplesider, sa Åge Eitungjerde fra Balholm.

Eventyrlig salgsvekst

Salget av sider på Vinmonopolet har tidoblet seg fra 2011 til 2020.

– 243.903 liter av totalt 326.155 liter sider solgt i 2021 er det norsk sider som står for. Det har disse tre sin del av æren for, sier Vinmonopol-sjef Hunter.

Cider- og fruktformidleren

Åge Eitungjerde fra Balholm har over mange år arbeidet med å utvikle norsk drikke fra frukt og bær. Han er kanskje mest kjent for sin fruktmost, men produserer også sider og har etablert Ciderhuset i Balestrand. Eitungjerde har vært en ivrig formidler av norsk drikkehistorie og tradisjon og holdt utallige kurs for både etablerte og kommende fruktdrikkeprodusenter for å løfte kunnskapen hos andre interesserte.

Hardangersiderens forkjempere

Asbjørn Børsheim og Olav Bleie har funnet et samarbeid på tvers av generasjoner der Asbjørn har gått i spissen for å løfte siderens posisjon i drikkelandskapet og der Olav med sin kjemikompetanse har bidratt til å løfte kvaliteten på sideren ytterligere. Med fokus på håndverk og kvalitet i alle ledd har de løftet Sider frå Hardanger opp i verdensklassen. De har villig delt av sin kunnskap og bidratt til den store interessen sideren har oppnådd de siste årene. Asbjørn var også primus motor i arbeidet med å få beskyttet Sider frå Hardanger som en geografisk betegnelse.

Om prisen

Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris består av diplom og pengepremie på 30.000 kroner. Prisen skal deles ut til en person som «har utmerket seg innen mat, sunt kosthold og matkultur med hovedvekt på det norske». Hvem som vinner avgjøres av en nettbasert avstemning og en fagjury, der folkets og fagjuryens stemmer teller likt.

Disse har tidligere vunnet Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris:

  • 2020: Torill Renaa, restaurantør og matformidler

  • 2019: Maret Ravdna Buljo, reindriftseier og matformidler

  • 2018: Gunnar Waagen, Tingvollost og tidligere styreleder i Norsk gardsost

  • 2017: Inge Johnsen, kokk, Liantunet

  • 2016: Mikael Forselius, administrerende direktør Røros Hotell, og Ingulf Galåen, Galåvolden Gård

Powered by Labrador CMS