Metervare på Sinsen i Oslo, her ved Tommy Østhagen (t.v.), Brit Selebø og Helge Tungen, er årets vinner av Menys Matskattstipend.

 

Håndlagde pølser til topps i Norges største lokalmatpris

Publisert: 24. september 2021 kl 08.37
Oppdatert: 24. september 2021 kl 08.37
  • Balholm får 200.000 for å redde norske plommer inn i nye desserter.

  • Thorbjørnrud Ysteri på Hadeland får 100.000 for nye oster og nytt formidlingssenter.

Foto

Olaug V. Bollestad, landbruks- og matminister, gratulerer Metervare med hovedstipend og Balholm og Thorbjørnrud Ysteri med delstipend i Menys Matskattstipend. Foto: Michael Johnsen

– Aldri før har finaleheatet vært så sterkt. Det er givende å se hvor mye kunnskap, pågangsmot og kreativitet som bor i lokalmatprodusentene, sier Vegard Kjuus, jurymedlem og Meny-sjef.

Unike pølser

Metervare fra Sinsen i Oslo stikker i år av med hovedprisen i Menys Matskattstipend 2021.

– Metervare lager unike pølser basert på gamle produksjonsmetoder, håndarbeid og bestemorsteknikker. Bedriften har tilført pølsekategorien noe nytt med sine rene og gode pølser, og nå har de nye varianter på gang, blant annet en polskinspirert og en rå pølse i ring. Metervare gjør også en viktig jobb i å bygge stolthet rundt det utdøende pølsemakeryrket, sier Kjuus.

Her er juryens begrunnelse:

Saken fortsetter under annonsen

Metervare tar vare på et viktig håndverksfag; pølsemakeryrket. Oslo-bedriften, lokalisert på Sinsen, lager unike pølser basert på gamle produksjonsmetoder, håndarbeid og bestemorsteknikker og bygger stolthet rundt et utdøende yrket ved å ta til seg flere lærlinger og holde foredrag og pølsekurs, blant annet for skoler.  

Metervare lager dessuten fantastisk gode pølser, og tilfører kategorien noe nytt: Pølsene har høyt kjøttinnhold, består av rene råvarer, naturlige ingredienser og smakstilsettes med selvplukkede urter fra nærområdet. 

Nå ønsker Metervare å utvikle nye, unike produkter som rå pølse i ring, en polsk-inspirert pølse, en kyllingpølse og nye sauser.

LES MER | Ek Gårdskjøkken vant i 2020

Redder plommer fra kasting

Balholm fra Sogn har vært sentral i utviklingen av fruktdrikker i Norge. Nå får produsenten et Meny- stipend for å utvikle nye og spennende desserter av plommer, som ellers ville blitt kastet. Fra før har bedriften reddet mange utsorterte epler inn i sine drikker.

Foto

Balholm i Balestrand i Sogn ved Gard Eitungjerde (t.v.) Tuba Ardic (foran), Eli Grete Høyvik og Åge Eitungjerde (t.h.).

 

Saken fortsetter under annonsen

– Balholm lager svært gode produkter som markedet vil ha. Eksempelvis er fruktdrikken Sprudlande Margaret en av vekstvinnerne i Meny i sommer. Det blir spennende å få gode plommeprodukter inn på markedet og samtidig bidra til bedre ressursutnyttelse av en flott, norsk råvare, sier Kjuus.

Her er juryens begrunnelse:

Balholm har i en årrekke, med sin stayerevne og fokus på innovasjon og bærekraft, produsert fruktdrikker av svært høy kvalitet og vært sentral i utviklingen av siderprodukter i Sogn. Produktene er frie for tilsetningsstoffer og representerer dessuten god ressursutnyttelse: De er laget med lokale, utsorterte epler som råvare. 

Nå ønsker familiebedriften å redde plommene – ca. 15 prosent av avlingene kastes. Familiebedriften i Balestrand ønsker å utvikle nye desserter, som hermetiske plommer. Dette er spennende ut fra et bærekraftperspektiv, men også fordi det er lite plommeprodukter på det norske markedet. 

Gauda-inspirerte oster

Thorbjørnrud Ysteri på Hadeland, som har bidratt til en rivende utvikling innen norsk håndtverkost, mottar et stipend for utvikling av tre nye og unike kvalitetsoster, blant annet to gauda-inspirerte guloster. For å komme tettere på dyra og få maksimal ferskhet på melken, flyttes ysteriet fra Thorbjørnrud Hotell til Øvre Kjekshus gård.

Foto

Thorbjørnrud Ysteri ved Olav Lie-Nilsen.

 

Saken fortsetter under annonsen

– Vi er imponerte over utviklingen til Thorbjørnrud Ysteri og hvordan bedriften bidrar til å bygge opp kunnskapen om landbruk og matproduksjon, sier Kjuus.

Her er juryens begrunnelse:

Thorbjørnrud Ysteri har gjennom mange år vist både kreativitet og gjennomføringsevne. Ysteriet produserer spennende oster av svært høy kvalitet, og melken kommer fra kyrene, sauene og geitene fra egen gård på Hadeland.

Ysteriet flyttes nå fra Thorbjørnrud Hotell til gården Øvre Kjekshus, dette for å komme tettere på dyra og få maksimal ferskhet på melken. På gården bygges det også et nytt formidlingssenter for besøkende. Ysteriet skal utvikle nye oster, blant annet to gauda-inspirerte guloster; en på sauemelk og en på kumelk, samt en ferskost som et alternativ til kjøtt eller tofu.

Rekordvekst i lokalmat

Etter ti års aktiv satsing på lokalmat, tilbyr Meny nå 4.000 lokalmatprodukter fra 450 leverandører.

– Matskattene beriker utvalget, gir økt kvalitet, representerer norsk matkultur og gir lokale arbeidsplasser. Dessuten viser våre salgstall at nordmenn i økende grad vil ha kortreise produkter med en unik historie og en lokal identitet, sier Kjuus.

Saken fortsetter under annonsen

Så langt i år har Meny en vekst i salg av lokalmat på 15,6 prosent. Veksten i fjor var på hele 16,2 prosent. Meny omsatte matskatter for 1,2 milliarder kroner i 2020. 

For Meny handler satsingen på lokalmat om mer enn å tilby kvalitetsprodukter. Mange av lokalmatprodusentene utnytter de lokale naturressursene, ivaretar det biologiske mangfoldet og er opptatt av dyrevelferd, jordforvaltning, naturvern og matsvinn.

Menys Matskattstipend

  • Etablert i 2015, nå Norges viktigste lokalmatpris.

  • Målet er å stimulere og utvikle lokalmatprodusenter over hele landet.

  • Deles ut til produsenter med unike kvalitetsprodukter, som har prosjekter de ønsker å videreutvikle. Bærekraftig produksjon blir også vektlagt.

  • 600.000 fordeles på et hovedstipend, pluss ett eller flere delstipender. De siste årene har hovedvinner fått 300.000, delvinnerne 200.000 og 100.000.

  • Juryprosess: Meny-Lauget og kategorisjefene i Meny stemmer frem kandidater, som i en ny uavhengig avstemming blir til 10 finalister. Disse inviteres til å søke. Basert på søknadene stemmer en ny internjury frem seks finalister som går til ekstern jury for finalekåring.

  • Jury består av fagfolk, matentusiaster og matpolitiske premissgivere, fjorårets vinner og Meny-sjef Vegard Kjuus.

 

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb