Nyheter

Nordmenn er glade i tradisjoner, og det er fortsatt ribbe og pinnekjøtt som er nordmenns favoritter på julaften. Det viser Matprats nye juleundersøkelse.

Dette spiser vi på julaften

Åtte av ti spiser svinneribbe eller pinnekjøtt på julaften. Mer overraskende: Flere velger pizza enn lutefisk.

Publisert Sist oppdatert

Det er fortsatt ribbe og pinnekjøtt som er nordmenns favoritter på julaften. Nordmenn er opptatt av tradisjoner, og velger heller tradisjonsmat fremfor alternative retter på julaften, viser Matprats ferske spørreundersøkelse, utført av YouGov.

Her er topplista

  • Svineribbe: 44 %

  • Pinnekjøtt: 35 %

  • Kalkun: 7 %

  • Skinkestek: 5 %

  • Risgrøt: 4 %

  • Torsk: 4 %

  • Vegetarmat: 4 %

  • Annen middag: 4 %

  • Pizza: 4 %

  • Lutefisk: 3 %

Stabile tall

– Juletallene er ganske stabile i år også, og julemiddagen er fortsatt sterkt preget av tradisjoner. Ribbe og pinnekjøtt er fremdeles på de aller flestes menyer på selve julemiddagen, med ribbe på førsteplass og pinnekjøtt som en god nummer to, mens kalkunen tar tredjeplassen, forteller analyseansvarlig i Matprat, Gunnar Thoen.

Øst mot vest

Den tradisjonelle ribbe/pinnekjøtt-kampen mellom de ulike landsdelene er som før:

– Tradisjonene mellom øst og vest er tydelige når det gjelder julemiddagen også i år. Mens østlendingene (utenom Oslo) spiser klart mest ribbe, elsker vestlendingene pinnekjøttet sitt. Ribba går av med sammenlagtseieren og står også på topp i Trøndelag og Nord-Norge. Agder og Sør-Østlandet foretrekker også ribbe og pinnekjøtt, men er det området der kalkun står sterkest, sier Matprat-kokk Anette Fjelleng Hansen.

Powered by Labrador CMS