Bondelaget og leder Bjørn Gimming fikk betydelig gjennomslag i tilleggsforhandlingene med staten, men strømpriskompensasjon må vente til neste års jordbruksoppgjør.

Norges Bondelag

 

Bøndenes krav innfridd: 754 millioner

Publisert: 28. oktober 2021 kl 15.23
Oppdatert: 29. oktober 2021 kl 08.01

Bondeorganisasjonene og staten har i høst forhandlet om kompensasjon til bøndene på grunn av en kraftig prisøkning på kunstgjødsel og andre varer.

Tilsvarer kravet

Torsdag ble partene enige om en foreløpig kompensasjon på 754 millioner kroner over budsjett. Beløpet tilsvarer jordbrukets krav.

– Det er bra at vi i løpet av svært kort tid har kommet til enighet med jordbrukets organisasjoner om en løsning på utfordringer som er krevende for mange bønder, sier landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp).

– Vi har en kraftig kostnadsvekst som svekker bondens økonomi, som også påvirker vår evne til å produsere mat. Uten denne kompensasjonen ville inntekten til bonden sakket enda mer akterut, sier Bjørn Gimming, leder i Norges Bondelag.

Tilleggbevilgningene kommer til utbetaling i februar, og er fordelt slik:

  • 609,5 millioner kroner: Areal- og kulturlandskapstilskudd, 480,5 av fordeles på samtlige bønder med 

  • 135,9 millioner: Husdyrtilskudd, mest til melkekyr med samlet 92,6 millioner

  • 8,5 millioner: Distriktstilskudd frukt og bær, fordelt på agurk og tomat

Saken fortsetter under annonsen

LES MER | Her kan du lese sluttprotokollen fra tilleggsforhandlingene

Strømpris skal vurderes

Bondeorganisasjonene fikk derimot ikke gjennom sitt krav om at kompensasjonen også måtte ta høyde for høyere strømpriser. Partene har blitt enige om at dette skal vurderes særskilt i neste års jordbruksoppgjør.

Der skal den totale kostnadsveksten som påløper og ikke blir kompensert nå, inkludert stigende gjødselpriser, også inngå.

Regjeringen Støre skal i november legge fram sin tilleggsproposisjon om statsbudsjett for 2022. Kompensasjonsbeløpet til jordbruket vil være ett av endringsforslagene fra regjeringen.

– Det er mye som ligger fast i budsjettforslaget fra Solberg-regjeringen. Det er bra at den alvorlige situasjonen næringa er i, blir forstått og prioritert av den nye regjeringen. Det har stor betydning for bonden og for samfunnet, understreker Bjørn Gimming.

 

Saken fortsetter under annonsen

 

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb