Torsdag åpnes grensene for arbeidskraft fra EØS-land. For asiatiske land kommer det ingen avklaring før tidligst i august, opplyser organisasjonssjef Arve Gladheim i Gartnerhallen.

Foto

Heiko Junge | NTB

 
Innreiselettelsene

Betinget glede for mange grøntprodusenter

Publisert: 21. juni 2021 kl 10.51
Oppdatert: 21. juni 2021 kl 10.53

Fra torsdag 24. juni er EUs koronasertifikat gyldig, og dermed kan arbeidskraft fra EU- og EØS-land slippe inn i Norge uten reisekarantene.

–  Mange grøntprodusenter som er avhengig av sesongarbeidskraft, er svært tilfreds med at det nå lettes på reiserestriksjonene. Polen er et land hvor det rekrutteres mange sesongarbeidere fra, og det er derfor bra at dette landet nå er definert som et grønt land, hvor det ikke lenger er nødvendig med innreisekarantene. Arbeidere fra grønne land trenger heller ikke å søke Landbruksdirektoratet på forhånd, sier organisasjonssjef Arve Gladheim i Gartnerhallen til Matindustrien.

Gartnerhallen SA er landets største leverandør av norsk frukt, bær, grønnsaker og poteter og eies av mer enn 1.000 grøntprodusenter Norge rundt. Omsetningen i 2020 var over 2,9 milliarder kroner.

Langt ut i sesongen

Gladheim understreker at gleden er betinget:

– Det er allerede langt ut i sesongen, og for noen vil situasjonen som har vært, få negative konsekvenser for årets produksjon, spesielt for bær og arbeidsintensive produksjoner som for eksempel økologisk. Flere er også bekymret for om det er arbeidere å oppdrive nå så seint i sesongen. Vi er kjent med at mange har valgt å ta seg jobb i andre land, som ikke har hatt tilsvarende strenge innreiseregler som Norge. Det er derfor usikkert i hvor stor grad en klarer å få den erfarne bemanningen som er nødvendig, selv om det nå er lettet på en del av reiserestriksjonene, sier han.

Styrket i troen

Saken fortsetter under annonsen

Gladheim mener produsentene er flinke til å finne løsninger, og legger mye arbeid i å forsøke å produsere de volumene som er planlagt.

– Lettelsene som nå har kommet styrker derfor troen på at det vi skal unngå de store volumreduksjonene på en del kulturer i alle fall.

Lettelsene gjelder ikke arbeidere fra en del tredjeland, som Vietnam og India.

– Gjenåpningsplanen fra regjeringen legger opp til at dette først bli vurdert i august. Da er det uansett for seint for at det vil kunne avhjelpe situasjonen for produsenter som er avhengig av arbeidskraft herfra.

Frykter langvarige konsekvenser

I siste utgave av Matindustrien, før innreiselettelsene var et faktum, beskrev Gladheim årets grøntsesong som den «mest krevende noensinne».

I mai skrev grøntansvarlig Terje G. Romsaas i Akershus Bondelag dette i et debattinnlegg i Nationen:

Saken fortsetter under annonsen

«Krisa i grøntnæringa er ikke over med pandemien. I møte med grøntprodusentene i Akershus og Østfold bondelag, sa flere tydelig at dersom de mangler nøkkelpersonell i år, så har de heller ikke noen neste år. Eller året etter. Det er reell fare for at norsk grøntnæring settes tiår tilbake.»

– Vi deler denne bekymringen. Det ikke bare mangel på tilgang til arbeidskraft som er krevende, men også den psykiske påkjenningen som mange produsenter nå føler på, sier Arve Gladheim.

 

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb