Lokalmatfest i fruktbygda Gvarv. Landbruks- og matminister Olaug Bollestad delte ut to Spesialitet-merker denne uka. 

 
Foto

Stiftelsen Matmerk

Spesialitet-fest i Telemark

Publisert: 11. september 2020 kl 08.47
Oppdatert: 11. september 2020 kl 08.59

Landbruks- og matminister Olaug Bollestad sto for tildelingen av hedersmerket fra Matmerk i fruktbygda Gvarv tidligere denne uka.

Norges første lefse

– Lefser er norsk tradisjon der bakstedamene kjente sitt kjevle. Lefsekling fra Telemark ivaretar både tradisjonen, håndverket og gir deg en himmelsk smak som smelter i munn, sa landbruks- og matminister Olaug Bollestad under Spesialitet-tildelingen hos Telefrukt AS i Gvarv.

Dette er første gang en lefse hedres med Spesialitet.

Klinglefse fra Bakstelauget er fremstilt av norsk mel fra Kvelde Mølle og Møllerens. Kling er en videreføring av både potetlefsa og flatbrød. Produktet har sterke tradisjoner i Telemark. Lefsene håndkjevles og stekes på takke. Deretter blir de smurt med ekte smør og sukker.

Om Bakstelaugets Kling sa fagjuryen: «Den har en søt og innbydende smak med en fin konsistens. Den bærer preg av godt håndverk og den oppleves ren og autentisk. Klingen utmerker seg som en lefse i særklasse.»

Telemarksepler med stor T

Saken fortsetter under annonsen

– Eple- og bringebærdrikk fra Epleblomsten viser tydelig at Telemark kan dette med frukt. Dyktige fruktprodusenter leverer epler i verdensklasse og kombinerer dette med bringebær som gir en drikk med stedegen smak og lekker farge, sa Bollestad.

Foto

Eple og bringebærdrikk fra Epleblomsten og Kling fra Bakstelauget er tildelt hedersmerket Spesialitet. Foto: Stiftelsen Matmerk

 

Produksjonen av Eple og Bringebærdrikk fra Epleblomsten foregår på Sauar Gard i Telemark.

Epleblomsten er Norges største eplepresseri – et moderne presseri som nå har investert i nytt modningslager som gjør at Telemarksepler vil være tilgjengelige helt til jul. Eplene og bringebærene sorteres for hånd, vaskes, kvernes og presses. Deretter filtreres de hver for seg. Produktet består av 93 % eple og 7 % bringebær.

Fagjuryen omtaler Eple og Bringebærdrikk som en forfriskende tørsteslukker i særklasse.

Klimaet i fruktdyrkingsområdene i Telemark kjennetegnes av en høy gjennomsnittlig normaltemperatur i vekstperioden. Mye lys, varme dager og kjølige netter inn mot høsting.

Disse faktorene sikrer god fruktstørrelse, velforma epler, god balanse mellom syre og sødme og en flott aroma. Telemarkseple er en nasjonal matskatt som har Beskyttet Betegnelse, og kan derfor skrives med stor T. 

Saken fortsetter under annonsen

Lykkemat i Selbu

Tidligere i september ble Havremarvkjeksen tildelt merket.

Foto

Erik Johansen og Mia Therese Sollihaug fra Lykkemat.

 

– Den vekker gode barndomsminner hos mange av kundene våre og hemmeligheten er en god gammel oppskrift med hel havre, sier Mia Therese Sollihaug, gründer og produktutvikler i Lykkemat, en liten lokalmatbedrift på Tømra i Selbu.

Her håndlages ulike økologiske produkter basert på norsk urkorn.

– Urkorn er de virkelig gamle, originale kornsortene, som ikke er foredlet for moderne, industriell matproduksjon. I havremarvkjeksen bruker vi spelt sammen med havre. Speltmelet får vi fra den trønderske bedriften Gullimunn, som dyrker ulike typer urkorn og korn av bevaringsverdige sorter, forteller Mia Therese Sollihaug.

I fagjuryens begrunnelse står det blant annet at «Havremarvkjeks fra Lykkemat er visuelt flott å se på. Den dufter deilig av korn, er lett søtlig og velbalansert på smak. Havremarvkjeks fremstår som en sunn og ekte håndverkskjeks og i særklasse i sin kategori.»

Saken fortsetter under annonsen

Spesialitet-merket

  • Spesialitet er et offisielt norsk informasjonsmerke som tildeles Norges beste lokalmat- og drikke. Merket skal løfte fram lokalmat- og drikke med særlige kvaliteter og gjøre den enkel å finne i butikken.

  • Spesialitet garanterer at maten eller drikken er basert på norske råvarer, laget av særegne lokale oppskrifter, laget av dyktige mathåndverkere og vurdert og godkjent av en uavhengig fagjury med høy matfaglig kompetanse.

  • Fagjuryen for Spesialitet møtes fire ganger i året for å smake på lokalmatprodukter som er blant de beste i landet. Produkter som får høy nok score, tildeles Spesialitet-merket som signaliserer norsk lokalmat i særklasse.

 

 

 

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb