Terje Sletnes (innfelt) i NHO Mat og Drikke mener den nye smittevernveilederen setter uforholdsmessige begrensninger for matproduksjon i grøntsektoren. 

 

Morten F. Holm, NTB Scanpix og Arne Kongsnes

Kritisk til at sesongarbeidere i reisekarantene ikke kan håndtere spiseklar mat

Publisert: 15. mai 2020 kl 09.26
Oppdatert: 19. mai 2020 kl 08.12

– Det er bra at veilederen nå er på plass. Likevel mener vi at deler av veilederen setter uforholdsmessige begrensninger for matproduksjon, sier Terje Sletnes, direktør for analyse og politikk i NHO Mat og Drikke til organisasjonens nettside.

Ingenting tyder på at koronavirus smitter via mat og drikkevann

Veilederen er laget av Mattilsynet, Arbeidstilsynet, Stiftelsen Matmerk og Fylkesmannen i Vestland (med faglige innspill fra Fylkesmennene i resten av landet), på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet.

LES MER | Her kan du lese smitteveilederen for grøntsektoren

«Ukjent smittestatus»

NHO Mat og Drikke peker på at et eget avsnitt i veilederen beskriver hvilke arbeidsoppgaver som kan utføres av friske sesongarbeidere uten symptomer på covid-19 i reisekaranteneperioden.

Saken fortsetter under annonsen

Sesongarbeidere i reisekarantene skal ikke håndtere spiseklare næringsmidler som omsettes innen to til tre dager etter høsting eller produksjon, slik som bær og salat. Veilederen legger som premiss at en person i innreisekarantene har ukjent smittestatus.

– NHO Mat og Drikke er uenige i at det skal spesifiseres at arbeid utført av personer i innreisekarantene ikke kan håndtere spiseklar mat, sier Terje Sletnes.

LES MER | Ber om 700 krisemillioner til grøntnæringen

Mat ingen smittevei

Sletnes mener formuleringen bidrar til usikkerhet med hensyn til mattrygghet, også i andre deler av næringen, da den kan misforstås slik at mat kan være smittevei for koronavirus.

– Dette er i strid med det hva Verdens helseorganisasjon (WHO), norske og europeiske mat- og helsemyndigheter har sagt helt fra starten av virusutbruddet. Det er ingenting som tyder på at koronavirus smitter via mat og drikkevann, sier han.

Veilederen fra Mattilsynet skal også bidra til å unngå smitte mellom mennesker.

Saken fortsetter under annonsen

– Det er nå, som før, en selvfølge at medarbeidere som er syke uansett ikke deltar i produksjonen eller håndterer mat på annen måte. Dette er regulert i regelverk for hygienisk produksjon, forklarer Terje Sletnes.

 

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb