Direktør Gunnar Bakke (innfelt) i Baker- og konditorbransjens Landsforening er bekymret for ettervirkningene av koronakrisen. Denne avdelingen av Rosenborg bakeri i Trondheim var ett av få bakerier som stengte helt.

 

NTB scanpix og BKLF

 

Krisestøtte til 103 bakerier

Publisert: 5. mai 2020 kl 12.56
Oppdatert: 5. mai 2020 kl 13.12

Matindustrien har hentet ut tall fra 5. mai fra Skatteetatens oversikt over tildelte tilskudd fra kompensasjonsordningen. Bedriftene søker om tilskudd basert på uunngåelige faste kostnader og omsetningstall sammenlignet med samme periode i fjor.

Spørsmålet er hva som vil skje med våre bedrifter når egenkapitalen er brukt opp

56 millioner i tapt omsetning

De 103 bedriftene, definert av Statistisk sentralbyrå som «Produksjon av brød og ferske konditorvarer», er tildelt i overkant av 7 millioner kroner i tilskudd for mars 2020.

Omsetningsfallet for mars 2020 er for disse bedriftene snaut 36 prosent, tilsvarende en nedgang på 56 millioner kroner målt mot mars 2019. Da er det viktig å huske at det var først 12. mars regjeringen stengte Norge ned. Tallene for april blir trolig verre.

– Omsetningsfallet for disse bedriftene stemmer godt med hva vi har hørt fra andre i bransjen, sier direktør Gunnar Bakke i Baker- og konditorbransjens Landsforening (BKLF), som er tilknyttet NHO Mat og Drikke.

Bakke mener kompensasjonsordningen nå er vel kjent i bransjen, og BKLF har brukt mye ressurser på å informere medlemmene om ordningen.

Saken fortsetter under annonsen

Mange holder åpent

Bakerier som leverer til dagligvarebransjen, klarer seg godt. Ifølge Bakke i BKLF holder mange andre bakerier åpent med minimal bemanning, veldig få har stengt virksomheten helt.

– Vi har ikke sett konkurser som en direkte følge av koronakrisen. De få som har gått konkurs, har hatt en svak posisjon fra tidligere, sier han.

Etterlyser nye virkemidler

Nå er Gunnar Bakke mest opptatt av å få hjulene i gang igjen:

– Kompensasjonsordningen er en veldig god nødhjelp. Spørsmålet er hva som vil skje med våre bedrifter når egenkapitalen er brukt opp. Her trengs det andre tiltak. En form for lønnstilskudd som gjør det enklere å ta tilbake permitterte, er et eksempel.

Han gleder seg over at samfunnet gradvis åpnes opp, men som han sier:

Saken fortsetter under annonsen

– Det er en treg restart.

Nye smittevernregler

NHO Reiseliv har nå utarbeidet en egen smittevernveileder for serveringssteder, som også NHO Mat og Drikke omfavner:

– For våre medlemmer blant bakere og konditorer er det viktig å få i gang så normal kafédrift som mulig innenfor de gjeldende smittevernreglene. Dette er en bransje som har blitt hardt rammet av krisen og som trenger å få hjulene i gang igjen. Vi håper denne veilederen kan hjelpe dem i dette arbeidet, sier Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke.

LES MER | Her er bransjeveilederen for håndtering av smittevern ved serveringssteder

Disse har fått mest

Disse tre virksomhetene har fått mest i tilskudd fra kompensasjonsordningen for mars 2020:

Saken fortsetter under annonsen
  • W B Samson AS, Oslo: 945.656 kroner, omsetningsfall 37,80 prosent

  • Nobel Catering & Conditori AS, Bærum: 444.770 kroner, omsetningsfall 64,60 prosent

  • Baker Nordby, Oslo: 409.308 kroner, omsetningsfall 44,70 prosent

LES MER: Strøm-Larsen fikk krisepengene på dagen

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb