mattilsynet

DETALJERT: Fettsyreoversikten i Matvaretabellen er mer detaljert enn noen gang før. (Illustrasjonsfoto: Shutterstock)

15 nye fettsyrer i Matvaretabellen

Matvaretabellen.no er utvidet med fettsyreverdier for de fleste matvarene i tabellen.

Publisert Sist oppdatert
Det er fire mettede fettsyrer, to enumettede fettsyrer og ni flerumettede fettsyrer som nå er tatt inn i tabellen.Fettsyreverdiene er innhentet fra ulike kilder: Analytiske prosjekter som Nifes har gjort på oppdrag fra Mattilsynet, analytiske rapporter fra andre norske institusjoner og produsenter, utenlandske matvaredatabaser og vitenskapelige artikler.– Det er viktig å være oppmerksom på at de publiserte verdiene er et utvalg av enkeltfettsyrer i matvarene, ikke en fullstendig fettsyreprofil, understreker Mattilsynet.Fettsyrer utgjør bare en del av totalfettet i en matvare. Resten av fettet består av glyserol, kolesterol, plantesteroler og fosfolipider. Fettsyrene utgjør som regel 90-95 prosent av totalfettet, men i noen matvarer kan fettsyreandelen være betydelig lavere, som for eksempel i mager fisk hvor fettsyrene utgjør ca. 70 prosent av totalfettet, forklarer tilsynet.Fettsyrer består av lange hydrokarbonkjeder (typisk 12 til 20 karbonatomer) med en karboksylgruppe (COOH) i enden. Det er disse fettsyrene som nå er tatt inn i Matvaretabellen: C12:0 (laurinsyre), C14:0 (myristinsyre), C16:0 (palmitinsyre) og C18:0 (stearinsyre). C16:1 og C 18:1. C18:2n-6 (linolsyre), C18:3n-3 (alfa-linolensyre), C20:3n-3 (eikosatriensyre), C20:3n-6 (dihomo-gamma-linolensyre), C20:4n-3 (eikosatetraensyre), C20:4n-6 (arakidonsyre), C20:5n-3 (EPA – eikosapentaensyre), C22:5n-3 (DPA – dokosapentaensyre), C22:6n-3 (DHA – dokosaheksaensyre.

Utvalg

En del av totalfettet

Her er fettsyrene:

Mettede fettsyrer:Enumettede fettsyrer:Flerumettede fettsyrer:
Powered by Labrador CMS