Nyheter

Rundt 7.500 verpehøns må avlives i løpet av dagen for å hindre videre smittespredning. Illustrasjonsfoto: Maria Argutinskaya / iStock Photos

ESA ber Norge skjerpe kontrollen av smittsomme fuglesykdommer

EFTAs kontrollorgan ESA oppfordrer Norge til å bedre sin beredskap mot smittsomme fuglesykdommer etter en kontroll i oktober i fjor.

Publisert Sist oppdatert

Målet med tilsynet var å undersøke om Norge overholder EØS-reglene for dyrehelse, og da særlig kontroll av to fuglesykdommer: høypatogen aviær influensa (fugleinfluensa) og Newcastlesyke. Det resulterte i en rapport som Norge skulle ta stilling til.

Det har vært flere sykdomsutbrudd i fjørfebesetninger i Norge mellom 2021 og 2023.

Mattilsynet hadde håndtert disse på en vellykket måte, mener ESA. Det norske ttilsynet fikk vitenskapelig og teknisk bistand av Veterinærinstituttet ved nasjonalt referanselaboratorium.

Forsinkelser i testing og rapportering

Prøvetaking og diagnostikk ved mistenkte sykdomsutbrudd hos kommersielle fjørfebesetninger var rask, men ESA observerte forsinkelser i testing og rapportering av prøver fra annet fjørfe og ville fugler, noe som reduserer muligheten til å innføre tidlige kontrolltiltak.

ESA konkluderte med at beredskapsplanene ikke fullt ut beskrev alle tiltakene som kreves for å gi en rask respons på et sykdomsutbrudd. Dette resulterte i forsinkelser ved igangsetting av noen sykdomsbekjempende tiltak.

Som svar på ESAs rapportutkast har Norge levert en foreløpig handlingsplan for å imøtekomme alle anbefalingene.


Høy standard på mattrygghet

EØS-borgere har rett til å vite hvordan maten de spiser blir produsert, bearbeidet, pakket, merket og solgt, understreker ESA i en pressemelding.

EØS-regelverket setter høye standarder til mat- og fôrsikkerhet, og for dyrehelse og velferd. Det er ESA som fører tilsyn med hvordan EØS-landene Norge og Island implementerer og etterlever dette regelverket. Liechtenstein er underlagt et annet tilsynssystem for mattrygghet.

Powered by Labrador CMS