Leverandørnytt

Et lasteskip utenfor Istanbul, som er mottakssted for ukrainsk korn som kommer med skip via Svartehavet. Kornavtalen er også lukrativ for tyrkisk skipsfart.

Kornavtale mellom Russland og Ukraina forlenges med fire måneder

Avtalen som sikrer eksport av ukrainsk korn og andre matvarer via Svartehavet, er forlenget med 120 dager, opplyser ukrainske myndigheter.

Publisert Sist oppdatert

­Kornavtalen utløper lørdag, og det har vært knyttet usikkerhet til om Russland ville gå med på en forlengelse av avtalen.

Ukrainas infrastrukturminister Oleksandr Kubrakov kunngjorde nyheten på Twitter torsdag morgen.

En tyrkisk tjenestemann bekrefter at avtalen forlenges «under gjeldende betingelser».

– Avtalen bli stående under gjeldende betingelser i fire måneder, sier den ikke navngitte kilden til nyhetsbyrået AFP.

Kornavtalen er svært viktig for å sikre mateksport til blant annet fattige land i Afrika.

Tyrkia mekler

Tyrkia har spilt en viktig rolle i forhandlingene om en forlengelse.

Tidligere i uken sa president Recep Tayyip Erdogan at han i løpet av de neste dagene ville snakke med både Russlands president Vladimir Putin og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

– Vi har troen på at vi skal klare dette. Kornavtalen kommer alle til gode, sier Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu.

Både Russland og Ukraina er svært viktige for verdens matforsyning ettersom de er to av verdens største korneksportører.

Russland trakk seg

I oktober trakk Russland seg en kort stund fra avtalen som følge av et angrep mot Russlands svartehavsflåte på Krim-halvøya. Tross dette fortsatte skip med ukrainsk korn å forlate ukrainske havner.

Under G20-toppmøtet på Bali denne uken tok verdens mektigste ledere avstand fra at parter i en krig bruker mat og energi som våpen, uten å nevne Russland direkte. Blant dem som stilte seg bak uttalelsen var Kinas president Xi Jinping, som ikke har villet fordømme Russlands angrep på Ukraina.

Powered by Labrador CMS