Iet prosjekt skal ny sensorteknologi brukes for å vurdere kvaliteten på frukt og grønnsaker.

Millionstøtte til agurkforskning
og surdeig for hvetesensitive

Forskning på korn og grønt er særlig vektlagt når nærmere en kvart milliard kroner blir bevilget til 16 nye samarbeidsprosjekter innen jordbruk og matindustri. 

Ett av prosjektene er SmartWheat ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) på Ås. Her skal det utvikles hvetesorter som er motstandsdyktige mot klimaendringer, spesielt tørke.

I forskningen brukes banebrytende KI-modeller og avansert teknologi, ifølge en pressemelding fra Landbruksdirektoratet.

Ett prosjekt tar for seg surdeig av norske kornsorter, spesielt med tanke på folk som er sensitive for hvetemel. I et annet prosjekt skal ny sensorteknologi brukes for å vurdere kvaliteten på frukt og grønnsaker. På den måten kan man kutte matsvinn.

Det er også agurknytt i tildelingen: Bærekraftig plantehelse i moderne veksthusagurkproduksjon, et prosjekt som får 13 millioner kroner.

Alle forskningsprosjektene skal starte i 2025. I år er det innvilget nye samarbeidsprosjekter for totalt 217,4 millioner kroner, og av disse er 51 millioner satt av til 2025. Det er styrene for Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri (FFL/JA) som tildeler midlene.

Powered by Labrador CMS