Forskning

Nibio er tildelt 10,9 millioner kroner for å forske på produksjonsmetoder som kan forlenge sesongen for bringebær og bjørnebær.

60 nye millioner til forskning på bærekraftig mat og jordbruk

Styrene for «Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri» har gitt klarsignal til oppstart av sju nye forskningsprosjekter i 2022.

Publisert Sist oppdatert

I alt kom det inn 32 søknader til utlysningen. Rammen for 2022 er på 14,8 millioner og 60 millioner kroner totalt for hele prosjektperioden, opplyser Landbruksdirektoratet.

Styrene prioriterte i sitt junimøte prosjekter som representerer hele verdikjeden fra jord til tarm. Det var viktig for styrene å møte utfordringer innen klima, dyrevelferd, selvforsyningsgrad og folkehelse.

Disse har fått penger

Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio), to prosjekter:

  • RobustRubus – 10,9 millioner kroner: En optimalisert og klimatilpassa produksjon av bringebær og bjørnebær i en forlenget sesong. Prosjektnavnet spiller på bringebæras latinske navn, Rubus idaeus.

  • Endringer i utmarksbeiting og setring, årsaker og virkninger – 9,5 millioner kroner

Veterinærinstituttet – 7,4 millioner kroner: PreparePig – beredskap og kontroll av eksisterende og nye eksotiske sykdommer i den norske svinepopulasjonen

Nofima, to prosjekter:

  • AnimalFat+ – 10,1 millioner kroner: Sunnere kjøttprodukter med mindre mettet fett og ny utnyttelse av overflødig animalsk fett kombinert med karbohydratrike sidestrømmer.

  • GutFeedingNow – 5,9 millioner kroner: Bærekraftige norske kilder til kostfiber og protein for en sunn tarmflora

Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) – 12,3 millioner kroner: Økt og markedstilpasset produksjon av norske proteinvekster for å øke selvforsyningsgraden av planteprotein til mat og fôr

NMBU Veterinærhøgskolen – 4,0 millioner kroner: Nye metoder for behandling og forebygging av jurbetennelse (mastitt)

260 millioner i året

Årlig brukes rundt 260 millioner kroner til jordbruks- og matforskning. Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri (FFL/JA) har to finansieringskilder:

  • Fondet for forskningsavgift på landbruksprodukter (FFL), som finansieres gjennom en forskningsavgift på landbruksprodukter, både på nasjonal produksjon og importerte råvarer, halvfabrikata og ferdigvarer. 180 millioner kroner ble innbetalt i forskningsavgift i 2020, med bidrag per bransje. Kjøttbransjen er størst med 34,6 millioner kroner. FFL bidrar også til finansiering av Nofima gjennom støtte til matforskningsinstituttets strategiske programmer.

  • Forskningsmidler over jordbruksavtalen (JA) avsettes årlig over jordbruksavtalen og er øremerket forskning.

Powered by Labrador CMS