Ernæring
Norske kornprodukter har mer kostfiber enn antatt
Gode nyheter for folkehelsen: Norske kornprodukter inneholder mer kostfiber enn ekspertene hittil har trodd.
Det viser en ny analysemetode for kostfiber som Mattilsynet tok i bruk da ti kornprodukter fra dagligvarehandelen ble analysert for næringsstoffer, tungmetaller og mykotoksiner.
LES MER | Her kan du lese hele rapporten fra Mattilsynet
Viktig basisvare
Havforskningsinstituttet har på oppdrag fra Mattilsynet analysert ti kornprodukter over en periode på to år. Kornproduktene hvetemel, havregryn, rugmel, byggmel og kruskakli ble analysert for næringsstoffer som kostfiber, karbohydrater, fett, proteiner og ulike vitaminer og mineraler.
Kornprodukter er basisvarer i det norske kostholdet, og helsemyndighetene anbefaler oss å spise fiberrike matvarer som kornprodukter. Det er derfor viktig at informasjonen om kostfiberinnholdet i disse matvarene er korrekt. Det skal være lett for forbrukerne å sammenligne kostfiberinnholdet i ulike produkter der denne informasjonen er oppgitt.
30 prosent mer i siktet hvetemel
Glede i Helsedirektoratet
Mattilsynets nye analyser blir positivt mottatt i Helsedirektoratet:
– Vi anbefaler å spise grove kornprodukter med høyt innhold av kostfiber og fullkorn. Det er gledelig å se at en nyere analysemetode viser at de vanlige kornsortene har mer kostfiber enn tidligere antatt. De nye næringsstoffdataene på kostfiber vil også bli benyttet i de nasjonale kostholdsundersøkelsene som måler inntaket vårt av mat og drikke, sier seniorrådgiver Henriette Øien i Helsedirektoratet.
Undersøkte også miljøgifter
Mattilsynet overvåker regelmessig også innholdet av miljøgifter i næringsmidler. Kornproduktene ble derfor også analysert for arsen, bly, kadmium og kvikksølv. Dette er tungmetaller som kan påføre både mennesker og dyr helseskade. Alle analysene viste resultater som er under grenseverdiene som gjelder for korn. Det samme gjaldt for de mykotoksinene som har grenseverdier.
Matvaretabellen oppdateres
Matvaretabellen gir en samlet oversikt over innhold av energi og næringsstoffer for mange av matvarene vi spiser i Norge. Resultatene fra prosjektet vil bidra til nye næringsstoffverdier for kornprodukter og til oppdatering av alle oppskriftene med de analyserte kornproduktene som ingredienser i Matvaretabellens 2021-versjon. Resultatene vil også inngå i beregningene av inntaket av ulike næringsstoffer i kornprodukter i de neste nasjonale kostholdsundersøkelsene.