Ernæring

Fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth med elever på Ammerud skole som får opplæring på skolekjøkkenet gjennom kostholdsprogrammet Fiskesprell. Foto: Nærings- og fiskeridepartementet

Mer penger til Fiskesprell skal lokke barn og unge til å spise mer fisk

Det er ikke å stikke under en stol at vi er blitt dårligere til å spise fisk og annen sjømat. Ekstramidler til kostholdsprogrammet «Fiskesprell» skal bringe oss på bedre tanker.

Publisert Sist oppdatert

Nærings- og fiskeridepartementet melder at det er blitt bevilget 3,9 millioner kroner i ekstramidler til «Fiskesprell». Kronene skal brukes på råvarestøtte i skoler og barnehager.

Det er en kjensgjerning at utviklingen går feil vei, og at den har gjort det en ikke fullt så god stund nå. Stadig færre nordmenn spiser nemlig fisk og sjømat, og verst er trenden hos de yngste.

Må bli lettere tilgjengelig

Fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth (Ap) mener at fiske- og sjømaten må bli lettere tilgjengelig slik at den negative utviklingen kan snus.

– Vi vet at prisen på fisk og sjømat er en stor barriere for å øke bruken i skoler og barnehager. Derfor gir vi nå en ekstrabevilgning på 3,9 millioner kroner for å styrke tilgangen på sjømat, understreker hun.

Tidenes beste eksportår

Det er på mange måter et paradoks for 2023 har vært tidenes beste år for eksport av norsk sjømat. Verdien økte med respektable 14 prosent fra 2022, som også var et rekordår.

Men nordmenns inntak av fisk og skalldyr har altså falt jevnt og trutt over mange år. Det er blitt registrert en nedgang på 13 prosent i forbruket av fisk og sjømat siden 2015.

– Fisk og sjømat er Norges nest største eksportvare. Samtidig har vi har aldri spist mindre fisk enn i dag her hjemme. Sjømat er både bærekraftig og sunt, derfor må vi snu trenden. Jeg ønsker å bidra til at flere barn og unge bli glad i næringsrik og god fisk og sjømat, understreker statsråden.

Krever felles innsats

Den negative utviklingen i sjømatkonsumet har trolig flere årsaker, mener Cecilie Myrseth.

– Å snu trenden vil kreve en felles innsats – fra produsenter og dagligvarehandel, restauranter og kantiner, i skolen, på jobben, og selvsagt hjemme. Jeg håper derfor at flere nordmenn bruker det nye året til å sette mer fantastisk sjømat på bordet, sier hun.

Mer om Fiskesprell

  • Fiskesprell er et nasjonalt kostholdsprogram som har som mål å øke forbruket av fisk og sjømat blant barn og unge.
  • Dette gjøres gjennom kurs for ansatte i barnehager og skolefritidsordningen (SFO), og elever i barne- og ungdomsarbeiderfag på videregående skoler.
  • Målet er å motivere og inspirere voksne som har ansvar for barn og unges kosthold til å tilberede sjømat.
  • Fiskesprell deler også ut gratis undervisningsmateriell og tilbyr støtte til innkjøp av sjømat i barnehage og skole.
  • Kostholdsprogrammet gir barn og unge lik tilgang på fisk og sjømat og bidrar på denne måten til å utjevne sosiale ulikheter i kostholdet.

Kilde: Nærings- og fiskeridepartementet

Powered by Labrador CMS