Ernæring

Seks av ti kaster gresskar etter Halloween. Foto: PratMat

MatPrat: Skummelt mye matsvinn av gresskar

Det er uhyggelig hvor mange gresskar som havner i søpla fordi mange glemmer at frukten er mat, mener MatPrat, opplysningskontoret for egg og kjøtt.

Publisert Sist oppdatert

­Oktober er høysesong for gresskar, og mange kjøper det i forbindelse med feiringen av Halloween. I år feires dagens på månedens siste dag, 31. oktober.

Over halvparten kaster

En undersøkelse, gjennomført av Norstat for Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) i 2021, viser at 6 av 10 ikke bruker maten i gresskaret etter å ha laget Halloween-pynt. Både kjernen og kjøttet kan nemlig brukes i ulike retter. Innmaten kan for eksempel bli til gnocchi, doughnuts og pannekaker. Og kjernene kan det lages snacks av.

– Har du ikke tid til å lage noe av gresskar med en gang, kan du lage puré som du fryser ned og tar opp når du trenger det. Du kan også hermetisere gresskar på glass, sier Anette Fjelleng Hansen som er kokk i MatPrat.

– Gresskarpuré i bakst er utrolig godt, for det gjør deigen så saftig, mener hun.

Sunn mat

I tillegg til at du reduserer matsvinnet, er det flere gode grunner til å spise gresskar, understreker opplysningskontoret. Gresskar inneholder nemlig betakaroten, som omdannes til vitamin A i kroppen, i tillegg til fiber som er godt for fordøyelsen.

Altså ingen grunn til å bli hjemsøkt av treg mage denne høsten, mener matentusiastene.

Powered by Labrador CMS