Iselin Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt griller både poteter og sesongens grønnsaker.

Iselin Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt griller både poteter og sesongens grønnsaker.

Gode grunner til å grille grønnsaker

Publisert: 6. juli 2022 kl 09.03
Oppdatert: 6. juli 2022 kl 09.03

­

En fersk omnibusundersøkelse gjennomført av Norstat på bestilling fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), viser at 27 prosent griller minst en gang i uken i grillsesongen. Det vi griller mest er kjøtt, pølser og burgere og det vi griller minst er fisk og frukt. Vi griller grønnsaker oftere enn fisk og frukt, men mange kan med fordel legge enda mer grønnsaker på grillen.

Kvinner griller mer grønnsaker enn menn

Blant dem som griller oppgir 46 prosent at grønnsakene vanligvis utgjør mindre enn 16 prosent av grillen. Kvinner griller mer grønnsaker enn menn, 19 prosent av kvinnene griller grønnsaker hver gang. Til sammenligning er det kun 8 prosent av mennene som sier det samme.

- Det som derimot er gledelig er at hele 8 av 10 sier de oftest eller alltid spiser en salat til grillmåltidet, så grønnsakene kommer inn på et vis. Men husk grønnsaker på grillen også, det gir variasjon, gode smaker, og matglede, sier ernæringsrådgiver Iselin Sagen fra OFG.

Grill hver dag med god samvittighet

Ernæringsrådgiveren mener grilling er enkelt, både i hverdagen og i ferietid, og at det er gode muligheter for å sette sammen et næringsrikt grillmåltid. Hun oppfordrer til å la minst halve grillmåltidet være grønnsaker, da får du i deg minst 2 av de anbefalte 5 om dagen.

Saken fortsetter under annonsen

- Grønnsaker inneholder vitaminer, mineraler og godt med fiber, og det er godt kjent at det å spise mye frukt og grønt gir redusert risiko for hjerte og karsykdom og flere kreftformer. Fiber gjør at du holder deg mett til neste måltid og gjør godt for fordøyelsen.

Sagen mener det er flere gode grunner til at grønnsaker på grillen er et godt valg;

- Griller du mye grønnsaker blir det mindre plass til det vi gjerne kan spise litt mindre av. Grillmåltidet kan fort bli noe av det mest næringsrike du lager i sommer, og da ser jeg ingen grunn til å ikke grille hver dag det er fint vær ute.

Et perfekt grillmåltid

- Det ene gode skjemmer ikke det andre. Det hender det både blir en frisk salat og grillede grønnsaker servert til samme måltid. Enkle salater, som for eksempel caprese med deilige norske tomater, eller gresk salat blir det nok mye av i sommer. Favorittene på grillen er grillet nykål, grillet løk og spisspaprika. Jeg er også glad i både laks og kylling på grillen.

Ernæringsrådgiveren minner om at ferske norske nypoteter også kan grilles.

- Jeg koker nypotetene først og legger dem på grillen etterpå. Jeg syns det er enklere og raskere enn å lage potetsalat, så til hverdags blir det potet på den måten. Pensle dem med litt olje og legg dem rett på grillen, da blir de litt sprø utenpå og myk inni. De trenger bare noen få minutter.

Saken fortsetter under annonsen

Sagen mener man godt kan spise dessert hver dag i sommer, frisk frukt og bær er perfekte til det formålet.

- Ingenting er bedre enn å avslutte et godt grillmåltid med norske jordbær. Utover sommeren kan man variere med norske bringebær og moreller.

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb