Magnus Olsson (innfelt) er kommunalråd for Sverigedemokratene i Malmø, og foreslår kjøttgaranti for byens barn og eldre. 

 

Sverigedemokratene og Heiko Junge / NTB scanpix

Svensk kjøttdebatt

– Mindre kjøtt i maten er ren straff

Publisert: 4. februar 2020 kl 11.14
Oppdatert: 4. februar 2020 kl 11.14

Det er ikke bare i Norge kjøttforbruket diskuteres. Hør bare på kommunalråd Magnus Olsson (SD) i Sveriges tredje største by, Malmø:

– At barn og eldre ufrivillig får mindre kjøtt i maten er ren straff. Vegetar-normen er rettet mot samfunnets mest utsatte, mens de som har råd, kan spise kjøtt når som helst. Det er urettferdig. Nå ønsker SD å innføre en garanti slik at de som henvender seg til velferden blir behandlet på en anstendig måte. Våre eldre og barn bør garanteres en anstendig mengde kjøtt, sier Magnus Olsson i en pressemelding.

Oslo: Uspiselig politikk

Malmø-utspillet – byen omtales gjerne som «falafel»-byen – ligner ikke så rent lite på ordkrigen i hovedstaden etter at Oslos rødgrønne byråd i byrådserklæringen tok til orde for å halvere kjøttforbruket i kommunale kantiner og institusjoner innen utgangen av 2023.

Slik kommenterte Frp-nestleder og daværende eldre- og folkehelseminister Sylvi Listhaug saken i Dagbladet:

– For det sosialistiske byrådet i Oslo, med Lan Marie Berg og MDG i spissen, er det tydeligvis viktigst å bestemme hva de eldre ikke skal spise og sentralstyre at kjøttforbruket til eldre og syke mennesker skal kuttes. Jeg synes det er en uspiselig politikk, som lukter formynderi og overstyring av eldre mennesker lang vei.

LES MER | Klimakur 2030: Mindre kjøtt skal ta over halvparten av klimakuttene i norsk jordbruk

Saken fortsetter under annonsen

Ønsker garanti i Malmø

Våre eldre og barn bør garanteres en anstendig mengde kjøtt

Kommunalråden for SD i Malmø har sammen med partikollega Nima Gholam Ali Pour lagt fram et forslag til byrådet om å undersøke innføringen av en kjøttgaranti i velferden, som garanterer kjøttrettigheter for menneskene som får maten gjennom kommunal virksomhet.

De begrunner forslaget med at innsatsen fra aktivister og politikere for å innføre en slags vegetar standard fører til at skolebarn og eldre får mindre kjøtt.

Derfor foreslår de at det etableres en kjøttgaranti i velferden som garanterer at de som får maten gjennom den kommunale velferden, får en viss mengde kjøtt. «En kjøttgaranti blir et hinder for å tvinge folk den «vegetarnormen» som noen partier og interessegrupper jobber for», heter det i pressemeldingen.

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb