Ernæring

Oslo-bedriften Kreativ Catering og Tommy Østhagen sikret seg bærekraftprisen til Sparebank1 Østlandet. Her gratuleres han av Lise Børresen. Foto: Sparebank1 Østlandet

Kreativ Catering vant bærekraftpris for sitt bevisste, sirkulære arbeid

Oslo-baserte Kreativ Catering er blitt belønnet med Sparebank1 Østlandets bærekraftpris for sitt arbeid med sirkulærøkonomi i hele verdikjeden. Det vanket 100.000 kroner, diplom og heder.

Publisert Sist oppdatert

­Kreativ Catering på Skullerud i Oslo vant bærekraftprisen for 2023 i konkurranse med over 60 kandidater fra hele Østlandet, melder Sprebank1 Østlandet på Hamar. Den forholdsvis nye prisen er blitt utdelt for andre gang.

Året før vant det interkommunale selskapet Sirkula IKS som tar hånd om avfallet til husholdninger i kommunene Ringsaker, Hamar, Stange og Løten.

Selskapet drifter fem gjenvinningsstasjoner, et avfallsanlegg og Resirkula, et gjenbrukskonsept med blant annet et senter for ombruksbutikker.

Med bærekraftprisen ønsker Sparebank 1 Østlandet å stimulere bedrifter til bærekraftig nyskaping og utvikling, løfte fram mulighetene det bærekraftige skiftet gir for næringslivet og inspirere flere til å se bærekraft som et konkurransefortrinn.

Omtrent ikke svinn

Kreativ Catering i Oslo ble startet i 2003 av Tommy Østhagen fra Løten, som er tidligere norgesmester i kokkekunst og fortsatt aktiv i bedriften.

All maten lages fra bunnen av med så mange kortreiste råvarer som mulig.

«Det er fint å kunne inspirere andre til å gjøre bærekrafttiltak og se at det kan være økonomi i bærekraft.»

Tommy Østhagen, Kreativ Catering

Fokuset på sirkulærøkonomiske prinsipper og reduksjon av ressursbruk er implementert i alt fra håndtering av emballasje til både gjenbruk og ombruk, og bruk av råvarer som ellers ville blitt kastet fordi de er ukurante inn i en butikkstandard.

Matavfallet komposteres og omdannes til næringsrik jord, skriver banken i en pressemelding.

For å minimere avfall har de etablert løsninger rundt servering som bidrar til at det omtrent ikke er svinn fra koldtbord, fordi de har en smart metodikk for å både servere og håndtere restprodukter i etterkant.

Lønnsom forretningsmodell

I et samarbeidsprosjekt med gårdeier har Kreativ Catering bidratt til en løsning for varmegjenvinning fra sitt kjølelager, slik at overskuddsvarmen nyttiggjøres til oppvarming av fellesarealer. Også oppvaskvannet gjenbrukes til forskylling, slik at både varme og såpe brukes om flere ganger.

– Denne måten å sette sirkularitet på kartet på, resulterer ikke bare i et lavere ressursforbruk, men viser også at det er mulig å spare kostnader, redusere fotavtrykket og skape en lønnsom forretningsmodell gjennom fokus på sirkulær økonomi, framhever juryleder Stine Bendigtsen i Sparebank1 Østlandet.

Tommy Østhagen, som mottok prisen for selskapet, er glad for at arbeidet deres med bærekraft er blitt lagt merke til.

– Det er helt fantastisk å bli anerkjent for den jobben vi gjør. Og så er det fint å kunne inspirere andre til å gjøre bærekrafttiltak og se at det kan være økonomi i bærekraft, sa Østhagen.

Han har ikke bestemt seg for hva prispengene skal brukes på enda.

– Nå skal vi summe oss litt og finne ut av det. Vi skal nok finne en god sak, sier Østhagen.

Gjengen i Kreativ Catering ser ut til å bruke selskapets navn som rettesnor, i alle fall når det kommer til gjennomtenk t bruk av ressurser og sirkulær økonomi. Til høyre Lise Børresen fra Sparebank1 Østlandet. Foto: Sparebank1 Østlandet
Powered by Labrador CMS