Emballasje

Flere må bli flinkere til å sortere metallemballasje som dette. Foto: Trond Høines | Loop

For mye metall i restavfallet – fiskeemballasjen verst

8 av 10 kildesorterer metallemballasjen. Metallemballasjen som feilaktig havner i restavfallet oftest er aluminiumsformer til fisk og tomme makrellbokser.

Publisert Sist oppdatert

Mange er flinke til å kildesortere metallemballasje, og forbrukerundersøkelser Kantar gjør for Norsk Metallgjenvinning, viser at 83 prosent av befolkningen sier de kildesorterer metallemballasjen sin. Likevel viser plukkanalyser at det er for mye metallemballasje i restavfallet, skriver Grønt punkt i en pressemelding.

To åpenbare syndere

Returselskapet Norsk Metallgjenvinning, som har ansvar for innsamling og gjenvinning av metallemballasje, gjennomfører jevnlig plukkanalyser som viser at folk dessverre ikke alltid er så flinke som de sier i undersøkelser.

Analysene viser at det er alt for mange aluminiumsformer fra ovnsbakt fisk og tomme makrellbokser som havner i restavfallet framfor returordningen.

– Vi skulle ønske at flere ble enda flinkere til også å kildesortere denne emballasjen riktig. Makrellboksene og aluminiumsformene er verdifulle for oss, og de er like gode å gjenvinne som annen metallemballasje, sier daglig leder i Norsk Metallgjenvinning Ylva Erbach.

Aluminium er en ettertraktet og verdifull råvare som bør brukes mange ganger. Aluminium har like god kvalitet hver gang den gjenvinnes og kan derfor gjenvinnes i det uendelige.

Fjern matrestene

Ylva Erbach i Norsk Metallgjenvinning tror det er spesielt en grunn til at mange kaster aluminiumsformene i restavfallet.

Et enkelt bakepapir gjør at det både er lett å få fisken ut, og at formen er fri for rester. Foto: Grønt Punkt Norge

– Er de brukt til å varme mat i ovnen, kan det ofte være fastbrente matrester som folk synes det er vanskelig å fjerne. Et godt råd fra oss er derfor å sette dem i vann etter bruk, eller legge litt bakepapir under maten før den stekes, sier Erbach.

– Hva er egentlig rent nok når det kommer til metallemballasje?

– Vi pleier å si at er den ren nok for deg, så er den ren nok for oss. Hvis du synes det er greit å ha den noen dager i boksen eller posen du samler tom glass- og metallemballasje i inne, så er den ren nok for at vi kan bruke metallet på nytt, forklarer Erbach.

Slik sorterer du riktig

Metallemballasje skal leveres i returordningen for glass- og metallemballasje. Stadig flere kommuner innfører egen dunk hjemme, noe som har økt innsamlingsmengdene. I kommunene som fortsatt har returpunkter så er disse ofte plassert utenfor butikker, på parkeringsplassen til leilighetsbygg og andre sentrale steder.

Er du usikker på hvor det nærmeste returpunktet ditt er, så sjekk sortere.no.

Når metallemballasjen er samlet inn sammen med glassemballasjen, fraktes det til et stort moderne sorteringsanlegg på Øra i Fredrikstad. Her blir stål, blikk og aluminium sortert fra glasset. Deretter blir de forskjellige metalltypene smeltet ned og brukt til produksjon av nye produkter.

Aluminium

  • Aluminium produseres av bauksitt.
  • Bauksitt er en jordart som finnes i varmt klima og det finnes derfor mest av dette i Afrika, deretter Australia og Sør-Amerika.
  • Aluminium er som andre grunnstoff en ikke-fornybar råvare. Utvinning av aluminium fra bauksitt er meget energikrevende. Men når den gjenvinnes så behøves bare 5 prosent av energien i forhold til å utvinne fra bauksitt.

Kilde: Grønt Punkt Norge

Powered by Labrador CMS