Annonsørinnhold

Tips for å sikre et variert kosthold

Et variert og sunt kosthold kommer med mange fordeler og et godt grunnlag for god helse. Det er også med på å sikre at kroppen din får i seg de ulike næringsstoffene du trenger.

Publisert Sist oppdatert

Et variert kosthold burde inneholde mye grønnsaker, frukt, bær, grove kornprodukter og fisk. I tillegg burde du begrense inntaket av bearbeidet og rødt kjøtt, salt og sukker. Klarer du dette, lever du etter Helsedirektoratet sine kostråd. Men det er ikke alltid lett å vite hvordan du kan sikre et variert kosthold. Derfor gir vi her noen konkrete tips på hvordan du kan få et mer variert kosthold ved hjelp av små endringer i hverdagen.

Ruller oppskriftene dine

Har du noen favorittoppskrifter som du liker å bruke hyppig? Det er ingenting galt med det, men det er som nevnt viktig å ha et variert kosthold. Derfor er det viktig at det ikke er akkurat de samme rettene som serveres dag inn og dag ut.

Et godt tips er å holde oversikt over og rullere måltidene du lager. Du kan lage favorittretten din i ny og ne, men tenk over når du sist hadde den og om det heller er noe annet du kan lage først. Gjerne hold en fysisk oversikt ved å skrive ned ukesmenyen. Da ser du enkelt på svart og hvitt hva som står på planen og om det er nok variasjon med godt med frukt og grønt inkludert.

La noen andre velge måltidene dine

Det høres kanskje litt rart ut, men det er ikke hvem som helst burde velge ukemenyen din. Ved å få hjelp fra eksperter som vet hvordan å sette sammen et næringsrikt måltid, kan du sikre sunn mat med næringsstoffer og spennende smaker. Dersom du ikke føler deg inspirert en dag eller sliter litt med å tenke ut nye retter å teste ut, finnes det mange alternativ der ute.

Du kan for eksempel bestille en matkasse fra HelloFresh og få smakfulle retter levert direkte på døren. Du får da næringsrike oppskrifter og alle ingrediense du trenger for å lage rettene, slik at det eneste du trenger å gjøre er å hygge deg med litt matlaging. Slik får du enkelt testet ut nye oppskrifter som er gode for kropp og sjel.

Test ut nye ingredienser

I tillegg til å få inspirasjon til å prøve ut nye retter, kan du enkelt få et mer variert kosthold ved å teste ut nye ingredienser. Dersom du for eksempel har en rett som du vanligvis lager med kylling, kan du prøve å bytte ut dette med en type fisk. Det finnes også mengder av frukt og grønnsaker som du gjerne aldri har prøvd før.

Gå på nærbutikken eller finn et sted med et mer internasjonalt og eksotisk utvalg. Kjøp med deg ulike grønnsaker og finn nye favoritter. For å forsikre deg om at du får i deg nok grønnsaker, frukt og bær uten at det blir kjedelig eller uinspirerende, kan nettopp det å teste ut noe nytt være den perfekte løsning.

Sjekk ekstra nøye når du er på butikken

For å sikre et sunt og variert kosthold burde du begrense inntaket av mettet fett, sukker og salt. Derfor kan det være lurt å bruke litt ekstra tid på å sjekke hva ulike produkt inneholder før du legger dem i handlekurven. Her i Norge har vi blant annet Nøkkelhull-merking som kun brukes på sunnere matvarer. Å se etter dette merket kan med andre ord gjøre det enklere å få et variert og sunt kosthold.

Powered by Labrador CMS