Annonsørinnhold

En kort introduksjon til å smake på whisky

Noe av det viktigste du skal huske på når du skal smake på whisky er ordtaket «less is more». Det er viktig for hele opplevelsen at man forstår at en dråpe faktisk betyr en dråpe.

Publisert Sist oppdatert

Dersom man heller innpå en shot vil drikken oppleves som sterk, og bare smake alkohol. Tar du derimot heller en bitteliten dråpe whisky i munnen og følger denne metoden vil du oppleve å se et helt nytt smaksbilde.

Første smaken

Aller først må du finne frem skikkelige whiskey glass som er laget for smaking av whisky. Såkalte nosing-glass med smal tut er de beste for å virkelig kunne lukte og smake på denne drikken.

Hell 2cl whisky i glasset og start med å røre litt på glasset for å få frem luktene. Start så med å lukte med et nesebor, så det andre, og til slutt et dypt drag med begge nedi glasset for å kjenne på alle luktene som kommer frem.

Deretter er det tid for å smake, og her skal du legge en liten dråpe whisky på leppen og trekke inn masse luft. Du skal surle luften rundt i munnen, og da vil du oppleve at en rekke forskjellige smaker kommer frem.

Tilsett vann

Når du nå har lært å smake på den originale whiskyen kan du starte med litt eksperimentering. Dersom du vil teste ut forskjellige typer whisky bør du teste å smake på ekstra røyka varianter, eller samme whisky i forskjellige aldre. En single malt av samme merke kan for eksempel være en 5-åring, 10-åring eller 15-åring.

Når du skal smake på forskjellige whisky typer bør du også alltid ha et glass med vann stående ved siden av med en tilgjengelig teskje. Det er fordi at etter du har gjort første smakingen burde du teste med å tilsette litt vann i whiskyen for deretter å gjøre samme smaking en gang til.

Du vil da oppleve at whiskyen vil endre seg betydelig etter hvor mye vann du tilsetter. Dersom du fortsatt ikke er solgt på whisky kan vi betrygge deg med at disse metodene for smaking fungerer vel så godt på andre typer drikker.

Ønsker du for eksempel å ha en vinkveld med venninnegjengen kan dere benytte de samme metodene for å lukte og smake på de forskjellige vintypene. Det vil også fungere bra med andre drikker uten alkohol som ikke inneholder kullsyre som saft, eplemost og andre fruktbaserte drikker.

Powered by Labrador CMS