Annonsørinnhold

Dette bør du huske på hvis du skal leie eller leie ut bolig

Enten du skal leie bolig, eller du er den som leier ut, er det mange ting som skal på plass for at leieforholdet skal bli vellykket. Her kan du lese litt om hva du må huske på før leieforholdet begynner.

Publisert Sist oppdatert

Det er mange som leier bolig, enten det er som student, eller som godt voksen. Leieforhold kan være vel så bra som å eie, og for mange er det ingen annen løsning. Men det er dessverre ikke slik at alle leieforhold går knirkefritt. Hva dette skyldes varierer, men skal du leie eller leie ut bolig, er det uansett lurt å være klar over visse ting.

Nedenfor har vi samlet en liten oversikt over ting du bør huske på før du velger å inngå en leieavtale, både for deg som leier, men også for deg skal leie ut bolig.

Sett deg inn i husleieloven

I husleieloven er det fastsatt bestemmelser for hvordan et leieforhold skal foregå. Uavhengig av om du er parten som leier eller leier ut, er det lurt å sette seg inn i lovverket. Dette sikrer at du vet hvilke rettigheter og plikter du har både som den ene og den andre parten av leieforholdet.

Skriv kontrakt

Det høres kanskje rart ut, men et leieforhold kan faktisk baseres på muntlig avtale så fremt ingen av partene krever at det gjøres skriftlig. Gjør leieforholdet oversiktlig og trygt for begge parter ved å skrive kontrakt. Da har dere noe fysisk å forholde dere til, og det er enklere å vite hva avtalen omfatter, og ikke minst kunne dokumentere at begge parter har godtatt avtalen som er inngått.

Dokumenter boligens tilstand

Ved å gå en befaring av boligen før og etter et leieforhold kan dere sammen avdekke eventuelle feil og mangler som skal utbedres, og ikke minst hvem som skal ta kostnaden. Det er også lurt å lage en liste over hva som følger med dersom noe inventar er inkludert i leiligheten. Dette kan for eksempel være vaskemaskin, sofa eller kjøkkenbord.

Gjerne ta bilder før og etter slik at leilighetens tilstand kan dokumenteres i ettertid. Dette er fordelaktig for begge parter. Noe slitasje må man naturligvis regne med, men dersom boligen har store materielle skader etter et leieforhold eller boligen allerede hadde feil og mangler før nytt leieforhold startet, er det fint å ha dette å vise til i ettertid.

Husleie

Husleien er det leietaker skal betale til utleier for å leie boligen. I husleieloven står det at det skal settes et bestemt beløp som skal betales, men at det også kan avtales at leietakers forbruk av strøm, oppvarming, vann og avløp skal betales av leietaker. Da vil forbruket påvirke hvor høye disse kostnadene blir. Sørg for å være omforent om hva som skal betales av hvem og hva husleiens fastsatte beløp inkluderer.

Depositum

Utleier kan kreve at leietaker betaler et depositum som en sikkerhet for ubetalt leie eller skader på bolig. Dette kan ikke være høyere enn 6 måneders husleie. Depositumet skal settes på en særskilt konto for depositum, i leietakers navn. Hverken leietaker eller utleier kan benytte disse pengene fritt på egenhånd.

Dersom utleier tillater det, kan leietaker også stille med husleiegaranti, gjerne kjent som depositumsgaranti. Dette er noe forsikringsagenter som Garantigruppen tilbyr, og fungerer på samme måte som et depositum overfor utleier. Forskjellen er at leietaker slipper å låse et beløp til depositumet og binde opp kapital som leietaker ikke har eller har råd til å binde opp.

Eksempel: Dersom husleien er på 10 000 kr i måneden, og depositumet er på 6 måneders husleie, må du som leietaker låse 60 000 kr i depositum. Dette er en stor sum med penger, som absolutt ikke alle har mulighet til å binde opp. Da er husleiegaranti et godt alternativ for å skaffe seg et sted å leie.

Oppsigelse

Dette med oppsigelse er heller ikke alltid like lett å ha oversikt over. Hovedsakelig er det slik at dersom du har et tidsbestemt leieforhold, så har du ikke oppsigelsestid. Leieforholdet opphører dermed når perioden for leieforholdet er over.

Dersom du har en tidsubestemt leieavtale, kan du som leietaker si opp. I husleieloven paragraf 9-6 kommer det frem hvilke oppsigelsesfrister som gjelder. Her står det blant annet at oppsigelsesfristen skal være minst tre måneder, og at opphøret av leieavtalen skal være ved utløpet av en kalendermåned. Oppsigelsestiden kan i noen tilfeller være kortere, som ved utleie av et beboelsesrom der leietakeren har tilgang til en annens bolig.

Konklusjon

Det er ingen tvil om at det er mange ting å tenke på under et leieforhold – både for den som leier, og for den som leier ut. Uavhengig av hvilken side du er på, er det noen ting som legger grunnlag for et godt leieforhold.

Skriftlighet er sentralt for at begge parter skal ha samme grunnlag for forståelse og tolkning av avtalen, og det er generelt enklere å forholde seg til skriftlig kommunikasjon gjennom leieforholdet enn muntlig. Da vet begge parter når noe er avtalt, og det er enklere å finne ut hva som har skjedd eller hva som var avtalt dersom tvister skulle oppstå.

Om Garantigruppen

Garantigruppen er en forsikringsagent som tilbyr garantiforsikringer til både privatpersoner og bedrifter. Gjennom Garantigruppen kan du blant annet søke om husleiegaranti, skattetrekksgaranti og entreprenørgaranti.

Powered by Labrador CMS