Nyheter
Norges største test av julemat
Julemat og pålegg er tema for årets NM i kjøttprodukter. 550 produkter fra 62 bedrifter bedømmes denne uka.
Alt fra pinnekjøtt og medisterkaker til servelat og kokt skinke skal under lupen, heter det i pressemeldingen fra NM i kjøttprodukter.
For kjøttbransjen er NM i Kjøttprodukter det viktigste arrangementet for smakstesting og faglig tilbakemelding. I år arrangeres konkurransen for 29. gang.
– Gull i NM henger høyt, og vi ser at medaljer i NM løftes frem både for å få hylleplass i butikk, og i markedsføringen mot forbrukerne. Og selv om ikke alle vinner, får de konstruktive tilbakemeldinger fra konkurransen som brukes internt til å gjøre forbedringer og å løfte produktene til et høyere nivå, sier NM-sjef Svein-Erik Eide, til daglig sjef for kommunikasjon og medlemskontakt hos NM-arrangøren, Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund (KLF).
65 typer pinnekjøtt
Det skal smakes, luktes og tygges pinnekjøtt, ribbe, medister, julepølser og pålegg i det som er Norges største test av julemat. 550 produkter fra 62 kjøttbedrifter skal bedømmes. Rundt 300 av disse er julemat. Hele 65 forskjellige typer pinnekjøtt, like mange julepølser og rundt 25 forskjellige medisterkaker er med i konkurransen.
– Poenget med kåringen er å gi norsk kjøttindustri en uavhengig og faglig tilbakemelding på produktene sine. De blir også satt opp imot konkurrentenes produkter. Det er ingen tvil om at NM i Kjøttprodukter over tid er med på å heve kvaliteten på norske kjøttprodukter, sier Eide.
I tillegg deltar to videregående skoler i skolemesterskap i medister: Åssiden VGS og Levanger VGS.
Jury med erfarne fagfolk
Bedømming foregår på Etterstad videregående skole 13. til 15. oktober. Juryen består i år av 23 erfarne fagfolk fra kjøttbransjen, majoriteten er pølsemakere. Hoveddommer i år er kjøttmentor Tom Chr. Johannessen fra Nofima, som for øvrig ble tildelt Stiftelsen Norsk Mats hederspris i 2019.
De siste årene har flere av de små lokalprodusentene meldt seg på NM. I konkurransen måler de krefter mot de største kjøttbedriftene som Nortura, Nordfjord Kjøtt, Fatland og Grilstad.
Vinnerne klare 11. november
– Norske forbrukere som ønsker ekstra god julemat på bordet i juletiden, bør følge med når resultatene blir lagt ut kvelden 11. november. Produktene som oppnår gull i konkurransen skal være det ypperste av norsk julemat, sier Eide.
Han oppfordrer forbrukerne til å se etter kjøttprodukter i butikken merket med NM-medaljer i tiden frem mot jul.