Norges beste drikke er blitt kåret.

Her er noen av vinnerne av Superfinalen Norges Beste Drikke 2023, sammen med Norges selvutnevnte «drikkeminister» Sandra Borch (Sp). Foto: Hanen

Norges beste lokale drikke kåret

Publisert: 13. mars 2023 kl 09.57
Oppdatert: 14. mars 2023 kl 14.22

Det er Hanen, næringsorganisasjonen for bygdeturisme, gardsmat og innlandsfiske i Norge, som står bak konkurransen – i samarbeid med Norsk Eplefest, Digital Etikett, MENY, Stiftelsen Norsk Mat, Rampen bar og Norsk restaurantskole.

­Hele 275 produkter fra 83 produsenter ble bedømt i år. Det nye var altså at øl på norske råvarer og norsk akevitt deltok. Poenget i årets konkurranse var nemlig å rette fokus på enda flere norske drikkeprodukter, basert på norske råvarer.

Trangt nåløye

Nåløyet for å komme til superfinalen var trangt. Etter flere runder med nøye granskning fant dommerne fram til de beste produktene – med de høyeste poengsummene. Disse fikk delta i superfinalen og ble bedømt av noen av Norges mest kvalifiserte smakere  – Espen Smith, mangeårig ølsommelier, og Trine Wiik-Lehmann, sommelier og drikkeanmelder i DN, skriver Hanen i en pressemelding.

Vinnerne av Superfinalen Norges Beste Drikke 2023

  • Sider: NeRø Frukt med Sider NeRø Økologisk Pet Nat
  • Eplemost: Inderøy Mosteri med Elstar
  • Alkoholfritt: Villbrygg med ENG 01
  • Fruktvin: Sidergården med Moltevin
  • Norsk fruktøl: Lindheim Ølkompani med Sour Cherry - Farmer's Reserve
  • Mjød: Mjøderiet AS med Zombee
  • Fruktbrennevin:  Balholm AS med Balestrand plommedram
  • Akevit: Det Norske Brenneri med Arvesølvet 24 måneder
  • Issider: Egge Gård med Iseple Egge Gård

Internasjonal suksess

– Norsk drikke, laget av norske råvarer, er i vekst og er viktig for både norsk landbruk og gastronomi, forteller Bernt Bucher-Johannessen, daglig leder i Hanen.

Saken fortsetter under annonsen

– Vi kan være stolte over denne utviklingen når vi tenker på hvor få år det har tatt. Spesielt når en vet hvilket meget høyt kvalitetsnivå mange av produktene holder, noe vi ser på resultatene de oppnår i internasjonale konkurranser, minner Bucher-Johannessen om.

Norsk drikke, både alkoholholdig alkoholfri basert – på norske råvarer, er vinnere på Vinmonopolet, opplyser Hanen.

I 2022 falt imidlertid totalsalget på Vinmonopolet med over 18 prosent, mens for eksempel norsk sider falt med 2 prosent.

Skal en tro på tallene for salget av norsk sider i årets to første måneder, ligger norsk sider godt an – med en vekst på henholdsvis 4 og 7 prosent i januar og februar.

Spesialitetsmerker til Hyggen Gård i Asker.

Merete Hyggen fra Hyggen gård i Asker ((til høyre) mottok Spesialitet-merket for Eplemost Aroma og Eplemost Gravenstein. Landbruks- og matminister Sandra Borch stod for tildelingen. Foto: Stiftelsen Norsk Mat

Spesialitetsmerker for øl og eplemost

På samme arrangement mottok både Ekeby Gårdsbryggeri i Moss og Hyggen gård i Asker kommune kvalitetsmerket Spesialitet av Stiftelsen Norsk Mat. Og det for flere produkter hver.

Saken fortsetter under annonsen

Spesialitet er et offisielt informasjonsmerke som tildeles den beste lokalmat og -drikke. Det skal løfte fram lokalmat og -drikke med særlige kvaliteter og gjøre den enkel å finne i butikken, opplyser stiftelsen.

Landbruks,- mat- og drikkeminister Sandra Borch delte ut hele seks Spesialitetsmerker til Ekeby Gårdsbryggeri.  Ekeby Gårdsbryggeri holder til i låven på Ekeby Gård i Moss og produserer øl med maltet bygg fra nærområdet. De fikk Spesialitet for Gårdspils, Gullholmen, Oktober, Oslofjorden Perle, Bayer og Misteltein. 

Hyggen gård i fjordbygda Hyggen (Asker kommune) produserer eplemost på epler fra egen hage. Målet er å lage autentisk eplemost som gjenkjennes på sorten som er brukt og stedet eplene er dyrket på.

Hyggen gård fikk Spesialitet for produktene Eplemost Aroma og Eplemost Gravenstein som dommerpanelet mente hadde et flott råvarepreg og god balanse mellom sødme og friskhet., skriver Hanen.  

Utdeling av kvalitetsmerket Spesialitet

Det vanket hele seks Spesialitetsmerker til Ekeby Gårdsbryggeri. Fra venstre Landbruks- og matminister Sandra Borch, sjefsbrygger Patrick Witte, driftssjef Georg Fjellhaug og daglig leder Finn-Erik Blakstad. Foto: Stiftelsen Norsk Mat

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb