Ny eksportavtale mellom Fenalår fra Norge/Grilstad og den franske grossisten Masse.

I dag ble det signert en eksportavtale mellom Fenalår fra Norge/Grilstad og den franske grossisten Masse på proffmessen SIHRA i Lyon. Fra venstre markedssjef i Tind, Svein Andreassen, eiere av Masse, Sabine Masse og Frédéric Masse, landbruks- og matminister Sandra Borch og administrerede direktør i Stiftelsen Norsk Mat, Nina Sundqvist. Foto: Stiftelsen Norsk Mat

Grilstad signerer eksportavtale med fransk grossist

Publisert: 23. januar 2023 kl 11.55
Oppdatert: 23. januar 2023 kl 15.59

­Avtalen ble signert på den store proffmessen SIHRA i dag som går parallelt med årets Bocuse d`Or-konkurranse i Lyon.

 Fenalår fra Norge, som er en av våre beskyttede betegnelser, har gjort en imponerende jobb med å arbeide systematisk med eksportmuligheter over mange år. Så har selvsagt pandemien satt arbeidet på vent noen år, men nå er det gledelig at det er full fart igjen, sa landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) under signeringen.

 Utrolig spennende at et så tradisjonsrikt norsk produkt som fenalår nå får enda større innpass i det kresne franske markedet. At et langtidsmodnet lammelår fra Stranda nå gjør suksess i Frankrike. Det er vi stolte av, understreket hun.

Familieeid bedrift

Avtalen ble skrevet under av to representanter fra Masse, en fjerde generasjons familieeid bedrift, som har spesialisert seg på å selge høykvalitetsvarer i det franske markedet.

 Norsk matkultur har mye å være stolt av, og det er gledelig at her i gastronomiens sentrum, Lyon, så klarer vi å skape interesse og salg av noe så erkenorsk som fenalår. Jeg ønsker fenalår fra Norge og Grilstad-Tind lykke til, og gleder meg til å se resultatene av denne avtalen, sier Borch.

Forpliktende samarbeid

Saken fortsetter under annonsen

Avtalen er et forpliktende samarbeid i salg og markedsføring av TIND Premium spekeprodukter primært inn mot det franske HORECA markedet. Hovedproduktet vil være Fenalår fra Norge, TIND marinert & Speket Lammelår. Den er inngått mellom selskapet Masse, Lyon og Grilstad AS/TIND Stranda.

Det er Grilstad, Bjørli Fjellmat, Fatland og Nortura som står bak Fenalår fra Norge.

 

«De siste årene har vi doblet eksporten. Franske forbrukere vil virkelig ha norsk fenalår.»

 

– Vi er svært glade for denne avtalen, og håper den vil øke salget i det franske markedet betraktelig. De siste årene har vi doblet eksporten. Franske forbrukere vil virkelig ha norsk fenalår, sier Svein Andreassen fra Tind og Per Berg fra Fenalår fra Norge.

Saken fortsetter under annonsen

– For oss har det vært avgjørende at vi først fikk en beskyttet geografisk betegnelse (BGB) i Norge og så fikk denne godkjent som en Indication géographique protégée (IGP) i Frankrike. Dette merket dokumenterer sammenhengene mellom kvalitet og opprinnelse. Det er avgjørende for å lykkes i et kresent fransk marked, understreker de to.

Eksporten har økt

Eksporten til Frankrike startet i 2015. Det ble da solgt beskjedne 82 kilo. I 2019 var eksporten økt til 710 kilo. Så kom to år med pandemipause. I 2022 var salget oppe i hele 1,2 tonn. Ambisjonene er å øke dette kraftig gjennom ny avtale, skriver Fenalår fra Norge i en pressemelding.

Beskyttet betegnelse

Beskyttede betegnelser er en offentlig merkeordning som sikrer at tradisjonsrik norsk mat og drikke får den beskyttelse og anerkjennelse den fortjener. Den er en offentlig merkeordning under Landbruks- og matdepartementet. Stiftelsen Norsk Mat administrerer merkeordningen, mens Mattilsynet fatter vedtak.

Saken fortsetter under annonsen

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb